Klasszikus számítógépes játék 3D nyomtatásban

Az eredetileg Atarira írt, 1983-ban megjelent Archon (The Light and the Dark), egy sakkszerű táblás játék – amelyben a csatákat is a userek vívják – a Commodore 64 korszak egyik "sztárja" volt. A Free Fall Associates fejlesztette, az Electronic Arts forgalmazta. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy több remake készült, 2009-ben iPhone-ra is megírták, 2010-ben pedig Windowsra jött ki az Archon: Classic. 1996-ban a Computer Gaming World szaklap minden idők huszadik legjobb játékaként rangsorolta.

A retrojátékok és a 3D nyomtatás iránt egyaránt érdeklődő svéd Jimmy Wilhelmsson eldöntötte: 3D nyomtatással elkészíti az Archon fizikai változatát. A modelleket Qubicle Constructorral hozta létre, a figurákat eredeti színükben, sárgában és kékben printelte ki egy MakerBot Replicator 2X-en.

"Gyönyörűek" – jelentette ki Jon Freeman, az eredeti Archon tervezője.

A 3D-s modellek tervrajzait Wilhelmsson a Free Fall Associates hozzájárulásával közzé is tette a Thingiverse-en (www.thingiverse.com/thing:187973), így a figurák ? egyelőre tábla nélkül ? letölthetők, nyomtathatók.

 

Wilhelmsson munkája a YouTube-on is megtekinthető (www.youtube.com/watch?v=YOUO8cry5iw), az 1980-as évek első felét idéző zenei aláfestéssel.