Kitüntetés Harry Huskey-nak, a számítástudomány egyik úttörőjének

Harry Huskey A Mountain View-i Számítógép-történeti Múzeum életműdíjjal (2013 Fellow Award) tünteti ki az 1916-os születésű Harry D. Huskey-t (www.computerhistory.org/fellowawards/hall/bios/Harry,Huskey). A rangos díjjal a "világot valamilyen szinten megváltoztató" technológiai szakemberek pályafutását ismerik el. Huskey a korai és fontos számítógépes rendszerekkel végzett munkája és a számítástudomány oktatása miatt részesül benne.

A számítógépek 1944 óta érdeklik, akkor kapcsolódott be a Pennsylvania Egyetem ENIAC projektjébe. 1947-ben Angliába ment egy évre, és Alan Turing-gel az ACE számítógép fejlesztésében vett részt. 1948-tól az Egyesült Államok Nemzeti Szabványbizottságában dolgozott, miközben a kor leggyorsabb gépét, a SWAC-t is megtervezte. Annyira ismert volt, hogy 1950. május 10-én a legendás komikustestvérek egyike, Groucho Marx meghívta rádióműsorába "elektromos agyat" fejlesztett benne.

Később a Benedix Corporation számítógépes osztályán volt tanácsadó, ahol a jégszekrény-mérete ellenére "első személyi számítógépnek" tartott Benedix G15 tervezésével alkotott maradandót. 1955-től ő is tartott otthon egy G15-öt, amit 1988-ban a Smithsonian Intézetnek adományozott.

1954-től 1967-ig a Berkeley-n, 1967-től 1986-os nyugállományba vonulásáig a Santa Cruz Egyetemen (UCSC) tanított. A UCSC-n megalapította a Számítógép Központot, amelynek tíz éven keresztül töltötte be az igazgatói posztját. Több egyetemnek, más országok felsőoktatási intézményeinek is segített oktatási programok kidolgozására, kutatási központok létrehozására vonatkozó tanácsaival.

Munkásságáért számos kitüntetésben részesítették, a Számítógép-történeti Múzeum díját április 27-én, ünnepség keretében veszi át.