John Backus és a Fortran

90 éve, 1924. december 3-án született John Backus (1924-2007), a Fortran programnyelv atyja. A Fortran (Formula Translator vagy Formula Translation) akkora hatással volt a számítástudomány fejlődésére, mint a mikroprocesszor: az első, széles körben elterjedt magas szintű programozási nyelvet ma is sokan, főleg mérnöki és tudományos alkalmazások fejlesztői használják. Azért válhatott népszerűvé, mert lényegében nem más, mint angol szavak és algebrai kifejezések kombinációja. Egy ilyen nyelvet pedig sokkal könnyebb elsajátítani, mint a gépi kódot.

“A munkám java része a lustaságom eredménye. Nem szerettem programokat írni, és – mikor az IBM 701-gyel, egy korai számítógéppel dolgoztam rakéták röppályájának kiszámításán – hozzáfogtam egy olyan programozási rendszer kidolgozásához, amely leegyszerűsíti a programírást” – nyilatkozta később a Fortran születéséről, amelyet az IBM kötelékében, 70 éve, 1954-ben kezdett el fejleszteni csoportjával. Az első Fortran három évvel később, 1957-ben jelent meg. Backus és munkatársai a komoly szakértelmet és fáradságos munkát igénylő programozást akarták megreformálni vele.

A különféle Fortran verziókat megjelenési évük feltüntetésével különböztetik meg, a Fortran szó mögötti két számjegy (66, 77, 90, 95) erre utal. Újgenerációs verziói a 2003, 2008 és a 2015.