Internettörténeti kiegészítés

Az internettörténet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának ARPA (Advanced Research Projects Agency) csoportja által 1969-ben indult számítógép-hálózatával kezdődik. Csakhogy akkoriban nem az ARPA hálózata volt az egyetlen ilyen jellegű kezdeményezés; mások is próbálkoztak hasonlókkal. A mainstream történetírás mégis kizárólag az ARPA-ra emlékezik, míg a többiek eltűntek a ?süllyesztőben.?

A TCP/IP protokoll fejlesztése is csak 1973-ban kezdődött, és a csomagkapcsolt hálózatok X25-ös szabványának 1973-as elfogadása előtt legalább 20 különböző hálózattechnológiát fejlesztettek. Három korszak különböztethető meg: az X25 előtti, az X25-ös idők, majd az X25-öt az IP-re ?váltó? internetkorszak, amikor fokozatosan megszűntek a kapcsolatkorlátozások.

Az első korszakot az alábbi hálózatok határozták meg.

Az ARPANET mellett a Telenet és a Tymnet számított a két legfontosabb amerikai kezdeményezésnek. A kanadai BNRNET hálózat a Bell Northern Research fejlesztése volt, az internethasználatot célozta. Eredetileg csak egyetlen hoszttal rendelkezett, holott sok hoszt támogatására tervezték.

Az 1970-es évek elején kísérleti céllal létrehozott francia CYCLADES-t az ARPANET design alternatívájának tervezték. 1981-ig működött, legfőbb vívmányaként a csomagkapcsolás eredeti bonyolultságának csökkentését tartják számon. A franciák másik hálózatkezdeményezése, az RCP a CYCLADES-szel ellentétben, hosztok közötti kommunikáció helyett, a hoszt-terminál, terminál-terminál kapcsolatokra összpontosított.

A Nippon PTT DDX-1-e , majd 2-je az áramkör-kapcsolás és a csomagkapcsolás keveréke volt, míg az 1976-tól működő európai COST II több nemzeti hálózatot kapcsolt össze. Az EPSS-re az Egyesült Királyság Postahivatalának kezdeményezéseként emlékezünk. A korszak másik ismert brit internetprojektje az NPL volt.

A General Electric 1965-ben indult GEIS (General Electric Information Services) programja a korszak egyik legjelentősebb kísérletének számított. Az IPSANET 1976 és 1993 között működött, legfőbb vívmányának egy korai e-mailszolgáltatás fejlesztése számít.

Híres vállalatok és intézmények, valamint nemzeti telefontársaságok szintén kísérleteztek hálózatokkal: OCTOPUS (Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium), PUP és XNS (Xerox PARC), Philips Research, SNA (IBM), Rand Intézet, SCANNET (Nordic), RETD (Compa'ía Telefónica Nacional de Espa'a) stb.