Interaktivitás



Kiállításunkat a kor igényeit kielégítve, és a jövő technológiáit keresve próbáljuk még közelebb hozni a látogatóhoz, ezzel is megkönnyítve az itt látottak megértését. Néhány konkrét megvalósítási példa gyűjteményünkből:

Filmpont

Érintőképernyőn válogathat a kiállításhoz kapcsolódó videók között. Kereshet, és a keresést, válogatást a film lejátszásakor sem kell abbahagyni, mert a film nem az érintőképernyőn játszódik le, hanem a kivetítőn.

Kinectel vezérelhető tudásfa

Egy mozdulatokkal vezérelhető tudásteszt. A mozgásoddal irányítva egy fáról gyümölcsöket kell leszüretelni. Minden alma egy kérdés, és minden kérdést többféleképpen válaszolhatsz meg. A válaszokat az almák megfelelő kosárba rakásával jelölheted meg. Csak akkor kapsz pontot, ha a válasz jó volt. Szerencsére az almák folyamatosan nőnek, azonban nem lehetsz lusta! Az almák potyognak is, és csak meghatározott időd van a 10 kérdés megválaszolására. Siess, legyél Te a leggyorsabb. A válaszokat megtalálod a kiállításon!

Időszalag interaktív megjelenítése

Az IBM összeállított egy, a XV-XX. századot összefoglaló, a számításhoz, a matematikához, mint tudományhoz kapcsolódó dolgokat, időrendbe szervező tablót. Ezt a több mint 4 méter széles tabló mozdulatokkal vezérelhetően megtekinthető, gesztikulációkkal nagyítható, navigálható. Egyes részeiről további tartalmak érhetők el.

Infopontok

A kiállításon jelenleg 2 darab, (a későbbiekben további 5 darab) érintőképernyős eszköz van elhelyezve, melyeken a látogatók a kiállítási tárgyakról kaphatnak bővebb információt. Minden Infopont a környékén található eszközökről ad információkat, egy térképpel is segítve a tájékozódást. Itt ugyanaz a tartalom érhető el, mint a tárgyfeliratokon található QR kódokat leolvasva, és itt is lehetőség van további eszközök adatlapját megnézni, tovább navigálni a múzeum weboldalára

QR kódok

Minden osztályozott eszközhöz tartozik egy tárgyfelirat, melyen az eszköz nevét, gyártási évet, országát, illetve ahol ismert, a gyártóját, tulajdonosát is, megjelenítjük. További információ még a tulajdonos egyedi azonosítója a tárgytábla jobb felső sarkában, illetve a jobb alsó sarokban található  QR kód is, melyet leolvasva  az eszközről kapunk részletes információkat. (A kiállítás egész területén elérhető ingyenes wifi).