Ilyen volt a jövő múltja

Kiállítás, Konferencia, Könyv és Neumann János, vagyis a marslakó lánya Magyarországon. Június 25-én A jövő múltja címmel rendeznek tudományos konferenciát Szegeden.

A földtörténet legrövidebb időszámítása, az IT-eszközök fejlődésének néhány évtizede. Ennyi idő alatt lett a több tonnás gépszörnyetegből lap top, a lyukkártyából érintő képernyő és a telefonközpontból 4G. Ezt az elképesztő tempójú fejlődést és a máshol még nem látott Neumann-ereklyéket mutatja be a szegedi Informatika Történeti Kiállítás, amit a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság talált ki, rakott össze és hozza nyilvánosságra most először a teljes anyagot június 25-én egy különleges A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig című konferencia keretében.

A konferencia díszvendége Marina von Neumann Whitman közgazdász, volt washingtoni kormányzati tanácsadó, Neumann János lánya lesz, aki most másodszor jár Magyarországon. Előadásában többek között bemutatja és a szünetekben dedikálja A marslakó lánya (The Martian's Daughter) című könyvét, amely a 110 éve született Neumann Jánosról és önmagáról és arról szól, hogy egy zseni lánya hogyan éli meg apja elvárásait és hogyan valósítja meg önmagát kiemelkedő gazdasági szakemberként.

Az esemény fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az előadók között van  Kroó Norbert az akadémia volt alelnöke, Veres Zsolt, az IBM igazgatója, Kutor László, az Óbudai Egyetem docense, az NJSZT Informatika-történeti Fórumának elnöke, Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem tanára és az információs társadalom kutatója, és egy kerekasztal beszélgetésen néhány meghatározó gazdasági makro elemző: Szalay-Berzeviczy Attila, Sarkadi Szabó Kornél és Barcza György. Ők azt próbálják meg kideríteni, hogy az IT-eszközök majdnem fénysebességű fejlődése miatti globális pánikreakciók hogyan kezelhetők, hatásuk hogyan csökkenthető.