Húszéves az Intel Pentium

A hagyományosan asztali gépekbe és laptopokba szánt Pentium processzorok ma már a számítógép-történelem részét képezik. Az Intel a 2006. július 27-én megjelent Intel Core2-vel zárta le végérvényesen a számítástechnika egyik meghatározó alkatrészcsaládja által is fémjelzett korszakot, új termékeken azóta nem látható többé a Pentium név.

A 486-os vonal utódjának számító Pentium, az ötödik generációs x86 architektúrára épülő lapka, Vinod Dham fejlesztéseként, hosszú várakozást követően 1993. március 22-én került forgalomba. Óriási sikernek számított: egyrészt megduplázta a korábbi teljesítményt, másrészt a legnagyobb gyártók közé emelte az Intelt.

Eredetileg egyébként 80586 vagy i586-nak nevezték volna, viszont a számok védjegyként általában nem vehetők lajtstromba, így az Intel meghiúsította, hogy riválisai hasonló nevet adhassanak processzoraiknak. Maradtak is a korábbi jelzéseknél, esetleg saját nevet ötöltek ki, mint például az AMD az Athlont.

A Pentium név kitalálásában az amerikai Lexicon Branding marketingcég segédkezett. A brand telitalálatnak bizonyult: egyrészt az ötös számra, a 8086, 286, 386 és 486 utáni ötödik processzorgeneráció utalt, másrészt az -ium azt próbálta sugallni, hogy a lapka olyan, mint egy kémiai elem: nélkülözhetetlen. A márkanév annyira bevált, hogy az 1995 novemberében debütált Pentium Protól a Pentium Extreme Edition-ig több generáción keresztül használták. A Pentium 4-hez tartozó, már kétmagos Extreme Edition gyártását 2008-ban fejezték be.

A 486-oshoz képest a Pentium három szempontból jelentett komoly változást: az egyik első RISC (csökkentett utasításkészletű számítógépek) alapú technológiaként két futószalaggal rendelkezett (szuperskalár architektúra), adatbusz-szélessége 64 bites lett, (későbbi változatokban) multimédiás alkalmazások számára készített MMIX utasításokat is kezelt.

Az Intel a Pentiummal vált a processzorpiac vezető cégévé, majd a Windows 95 megjelenésekor létrejött az informatikát azóta alapjaiban meghatározó, ?rendszer és processzor közötti? Wintel-szövetség.