Hozzáférhető az Apple II DOS forráskódja

A Mountain View-i Számítástörténeti Múzeum bejelentette, hogy nem kereskedelmi jellegű felhasználásra, az Apple Inc és a programozó Paul Laughton engedélyével hozzáférhetővé teszi az 1977-ben bevezetett legendás Apple II 1978. júniusi DOS 3.1 változatának forráskódját.

Az első tömegesen piacra került számítógépet, ellentétben elődjével (Apple I) teljesen összeszerelt állapotban kínálták, kijelző monitorral összekötve lehetett használni. A 4K memóriás változat 1298 dollárba került. Az úttörő jelentőségű gép (színek, grafikus lehetőségek, bővítő-helyek, beépített BASIC stb.) nem rendelkezett lemezmeghajtóval, így a programokat és az adatokat külső kazettára kellett menteni, ami lassú és megbízhatatlan folyamatnak bizonyult. A problémát az okozta, hogy a lemezekhez ? még a floppykhoz is ? drága hardverkontroller és bonyolult szoftverek kellettek. Ezúttal is, mint oly sokszor az Apple korai éveiben, Steve Wozniak állt elő a megoldással. Legalábbis a probléma első felének megoldásával: mindössze nyolc integrált áramkört használó floppy-kontrollert tervezett, amelyet néhány kezdetleges szoftverrel együtt (Wozniak és Randy Wigginton munkái) az 1978. januári CES-en mutattak be.

De mi legyen a programok és adatok lemezen történő elrendezést és a hozzáférést biztosító magasabb szintű szoftverrel? ? merült fel a probléma második, megoldatlan felére vonatkozó kérdés.

Az Apple-nek mindössze 15 alkalmazottja volt, és egyikük sem rendelkezett a szoftver megírásához szükséges adottságokkal és idővel. Steve Jobs végül Paul Laughtonhoz, az Apple-el ugyanabban a cupertinoi környezetben lévő Shepardson Microsystems programozójához fordult. 1978. április 10-én Jobs és Laughton 13 ezer dolláros szerződést írtak alá: utóbbinak döbbenetesen rövid idő alatt, május 15-ig el kellett készítenie a fájlkezelőt, BASIC interfészt és a segédprogramokat. Még döbbenetesebb, hogy sikerrel járt ? az Apple II DOS 3.1 1978 júniusában megjelent.

Ennek a változatnak a forráskódját tették most közkinccsé.