Hétvégi kódolás fiataloknak a brit Nemzeti Informatikai Múzeumban

Azt követően, hogy a múlt hónapban betették a számítástechnikát az angol iskolai tantervbe, a brit Nemzeti Informatikai Múzeum (TNMOC) november 1-től 2015. augusztusig tartó hétvégi programozás-órákra hívja az érdeklődő fiatalokat. A Hétvégi Kódolási Projekt (Weekend Codability Project) helyszíne a világ első kifejezetten számítástudományi kutatásokra épült központja, a legendás Bletchley Park H blokkja. Az épület kapui az összes hétvégén nyitva állnak az érdeklődők előtt. A leckék minden 16 év alatti fiatalnak, fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlottak.

A projektet a világ legnagyobb “csak online” élelmiszerboltja, az Ocado (www.ocado.com) technológiai részlege szponzorálja. A szponzoráció része az Ocado Technology Code for Life nemzeti szintű kezdeményezésének, amellyel a következő generációk számítástudományi szakembereit akarják inspirálni, fel szeretnék vértezni a gyerekeket a holnap iparágainak forradalmához nélkülözhetetlen informatikai tudással.

Megtanítják őket, hogyan adjanak utasításokat számítógépeknek, változtassanak meg programutasításokat, és persze saját programok írására is. Mindeközben helyreállított vagy tervrajzok alapján újra felépített történelmi gépek között lehetnek. Nyilvánvalóan eleve inspiráló az a tudat, hogy ugyanott írnak kódokat, ahol egykor Turing dolgozott, vagy a történelem első elektronikus számítógépei, a Colossus és társai végezték mindennapos munkájukat.

Speciálisan kiválogatott fiatalok csapata avatja be őket a számítástudományba. Az 1980-as évek máig népszerű BBC Microján, Raspberry Pin és más platformokon tanulnak, számos laptopot és tabletet bocsátanak rendelkezésükre. Természetesen a mobilalkalmazások, appok írásával is megismerkedhetnek. Az órák maximum 60 percig tartanak, nem kell feliratkozni, egyszerűen csak el kell menni a helyszínre.