Győzött: Papp Petra. Nyert: a látogató

Kiválóan sikerült szeptember 30-án a Kutatók Éjszakája program a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállításában. A Jövő múltja című állandó tárlat mellett szimultán sakkpartit láthattunk Papp Petra női nemzetközi nagymesterrel – a videojáték kabinetben pedig régi számítógépek várták, hogy Petra és a vállalkozó kedvű látogatók megmérkőzzenek velük.

Papp Petra

Petra győzött: hosszú órákon át állta a látogatók rohamát. És nyert: a látogató, mert a Kutatók Éjszakáján egy virtuóz sakkjátékossal szemben próbálhatta ki tudását – és mellette az informatika történetét is megismerhette.

A kiállításnak helyet adó Szent-Györgyi Albert Agora földszintjén máris az NJSZT Számolj utána! című, a mechanikus számológépek történetéről szóló kamaratárlata fogadta a Kutatók Éjszakáján az épületben rendezett programokat felkereső tömegeket. A tömeg nem túlzás, hiszen az ezen az estén ingyenesen látogatható eseményekre rengetegen voltak kíváncsiak, egyetemisták és kisgyermekes családok egyaránt. A Jövő múltja című, világszínvonalú tárlatot ez alkalommal mikrokiállítás egészítette ki az idén 40 éve bemutatott első sakkszámítógép prototípus utódairól: táblás és tábla nélküli sakkgépek voltak láthatóak a vitrinben.

Petra pedig fáradhatatlanul sakkozott: kisgyerekkel, „sziámi ikerként”, közösen induló tinikkel, idős sakkrajongókkal, ismerősökkel és ismeretlenekkel. Mindig ő győzött – de senki nem távozott csalódottan.

Akit a sakk és számítógép kapcsolatának története is érdekelt, Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa előadását is meghallgathatta. A prezentációban Kempelen Farkas mutatványos szerkezetét, azaz a Sakkozó törököt éppúgy láthattuk, mint Nemes Tihamér sakkfeladványt megoldó kapcsolását és későbbi, valóban működő sakkozó robotokat. Persze az IBM Deep Blue szuperszámítógépe sem maradhatott ki, amely diadalmaskodott Kaszparov felett.

Kutatók éjszakája - 2016 galéria
Kutatók éjszakája - 2016 galéria

Ígéretünkhöz híven az 1993-ban született nagymester, Papp Petra megmérkőzött az ITK interaktív videojáték kabinetjében a működőképes számítógépekkel. Kihívója a nála 12 évvel idősebb ZX-81 számítógép volt, a rajta futó 1K Chess sakkprogrammal. Az 1 Kilobájt RAM memóriájú számítógép derekasan küzdött – bár a sakkprogram csak félig-meddig felelt meg a játék szabályainak -, végül mégis Petra győzte le a gépet is.

Ez az eredmény borítékolható volt – ahogy az is, hogy a sok-sok látogató rengeteg új ismeretre tehetett szert szórakozva ezen az estén. Papp Petra örömmel fogadta el A jövő múltja című könyvünket – és élvezettel próbálta ki a matuzsálemi korú számítógépeket. Mindenki győzött ezen az estén!

 

KG