Győző győz Szegeden is

Alföldi István

Az idén 50 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság legendás egykori főtitkárára, Kovács Győzőre minden nap emlékezünk – nemcsak gesztusait és humoros történeteit idézzük fel, de a tudományos ismeretterjesztés iránti elkötelezettsége is áthatja mindennapjainkat.

Ennek jegyében rendeztük a Győző győzött című kiállítást, amely a budapesti Zipernowsky Galéria után, május másodikától Szegeden, az NJSZT ITK-ban látogatható.

Győző győz – ez már jelenidő: hiszen az, amit ő elkezdett, például az informatikai örökségvédelem, napjainkban gyümölcsözik.

A Győző győzött című kiállítás megnyitóján Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója – a régi munkatárs és „harcostárs” minőségében is – felidézte: Kovács Győző és Muszka Dániel a 70-es években határozta el, hogy megőrzi az informatikatörténet emlékeit.

Sok évtized küzdelmei után ebből lett a világ egyik legjelentősebb informatikai gyűjteménye – és az az állandó kiállítás, amely mellett most a Kovács Győző életét bemutató kamaratárlatot bemutathatjuk.

Az NJSZT – és az egész magyar társadalom – számára fontos időszakban, 1975 és 1985 között vezette a Társaságot Kovács Győző, kedvet csinált a számítástechnikához, mai szóval: médiasztár és az informatikatörténet arca lett.

E jó célra használt népszerűség segített abban, hogy tömegekkel ismertesse meg a házi számítógépet, a távoktatást, a mikroszámítógépes sakkozást.

E munkáiról és rendkívüli nemzetközi kapcsolatrendszeréről árulkodnak a Győző győzött kiállítás vitrinjei. Alföldi István arra is felhívta a figyelmet: az NJSZT ITK-n belül elég pár lépést sétálni, hogy abba a Neumann emlékszobába jussunk, ahol pedig Neumann János – épp Kovács Győző által hazánkba hozott – eredeti dokumentumai láthatóak.

Kovács Győző családja a megnyitón

A Győző győzött kiállítás szegedi állomásának megnyitóján Kovács Győző özvegye, lánya és unokája, valamint tisztelői és a sajtó képviselői jelentek meg. Kovács Győzőné a Szeged VTV kérdésére felidézte azt is, amikor férjével közösen dolgoztak az első magyar számítógép, az 1957-59 között épülő M-3 mellett.

Az M-3 megmaradt relikviái is a Jövő múltját bemutató NJSZT ITK-ban találhatóak – most a kamarakiállítás e gyűjteményt további dokumentumokkal is kiegészíti.

A Győző győzött kamaratárlat a nyár végéig látogatható Szegeden – az NJSZT pedig nyitott rá, hogy a kiállítást más helyszíneken is bemutassa.

A kiállításon készült fotók itt tekinthetők meg.