Gyermeknap az Informatika Történeti Kiállításon

Az idei Gyermeknapon is különböző programokkal, ügyességi és játékos feladatokkal várta a résztvevőket a Szent-Györgyi Albert Agora. A városi Gyermeknap programjához a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság is csatlakozott, idén mintegy 50 gyermek és szüleik szereztek vidám és tanulságos élményeket az infokommunikáció történetéről. A gyerekek „fabatkákat” gyűjthettek az egyes állomásokon, amiket beválthattak sok finomságra vagy kisebb-nagyobb ajándékra, szórakoztató programra.

Az egyik fabatkagyűjtő állomás az NJSZT Informatika Történeti Kiállítása volt. Itt 7próbás feladatot kellett megoldaniuk mobiltelefonok témakörében. Kimondottan a Generációk Saját Mobiljai című időszaki kiállításunkra fókuszáltunk ezzel a feladatsorral. Ördögh Zoltán (Retro Mobil), az egyik magángyűjtő, akinek a telefonjai is ki vannak állítva a kiállításon, segítségünkre volt ezen a napon. A próbatételek között voltak kvízkérdések, amiket a kiállítás körbejárásával meg tudtak válaszolni, telefon összeszerelés, csengőhang felismerés, és egyéb izgalmas feladványok. Voltak jó néhányan, akik nem a fabatka miatt csinálták a feladatokat.

A gyerekeket teljesen elvarázsolta a telefon összeszerelési feladat, a legtöbbjük sose találkozott olyan telefonnal, amit ennyire szét lehet szedni. Néhányuk már a nyomógombokat se tudta hova tenni. A legtöbb szülő meg tudta gyermekének mutatni a vitrinekben kiállított telefonok közül, hogy neki melyik volt az első készüléke. A gyerekek pedig csak ámuldoztak, hogy „ezzel hogyan lehetett telefonálni”.

Viszont nem szorítottuk háttérbe az Informatika Történeti Kiállítás állandó kiállítását sem. A szülők körbe tudták járni, míg a gyerekek a feladatokat oldogatták. Türelmesebb gyerekek a Kalandfüzet segítségével is bejárhatták mind a két szintjét a kiállításnak.

Kicsik, nagyok egyaránt élvezték az itt eltöltött időt. Csupa pozitív visszajelzéseket kaptunk, mind a szülőktől, mind a gyerekektől.

Mihálovits Gergő

 

Retro telefonnal készült kép a GSM-tárlatról
Fotó: Ördögh Zoltán, Retro Mobil

 

 

 

Mihálovits Gergő