Frajka Béla halálára

Kozma László és Frajka Béla

Szomorúan értesültünk a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület nekrológjából, hogy elhunyt Frajka Béla (1933-2017) villamosmérnök.

A Budapesti Műszaki Egyetem volt dékánhelyettese, egyetemi docense évtizedeken át a Műegyetem nagy hatású oktatója, a távközléstechnika, telefonközpontok szakértője volt.

Frajka Béla a magyar informatikatörténet számára is kiemelkedő egyéniség. A BME Vezetékes Híradástechnika Tanszékén együtt dolgozott Kozma László professzorral, az első magyar elektromechanikus (jelfogós) számítógép, a MESZ-1 tervezőjével.

Kozma professzor már a második világháború előtt, Antwerpenben úttörő szakértőjévé vált az elektromechanikus (az informatikatörténeti szakirodalom kifejezésével: „nulladik generációs”) számítógépeknek, majd a holokauszt és a sztálinizmus megpróbáltatásai után, 1957-58-ban tudta megépíteni a „Műegyetemi Számológépet”.

Frajka Béla az MMKM Műszaki Tanulmánytárában, 2013-ban.
Fotó: Nagy Réka

Leglelkesebb, állandó munkatársa Frajka Béla lett, aki tíz éven át üzemeltette és programozta a MESz-1-et, hazánk első didaktikai célokból készült számítógépét. A hatvanas évek termékeny időszakában egy nyelvstatisztikai analízis céljára készült célszámítógép építésében is együttműködött Kozma professzorral.

Ez utóbbi nem maradt fenn, a MESz-1 viszont máig látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában.

Jelentősége hasonló, mint Németországban Konrad Zuse számítógépeié.

A gépet működés közben is láthatjuk a magyar Filmhíradóban (0:29-nél Frajka Béla is látható a felvételen).

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kozma Lászlót a legnagyobb magyar informatikus úttörők között mutatja be Informatika Történeti Kiállításában, Frajka Bélával pedig épp idén készítettünk videoportrét Informatikatörténeti Adattárunk számára. A hamarosan megjelenő videoportré talán az utolsó beszélgetés, amely Frajka tanár úrral készült.

A jelfogós számítógép mesterének halálával egy korszak zárult le – emlékét kegyelettel megőrizzük!

 

A HTE nekrológja:

http://www.hte.hu/fooldal/-/hir/elhunyt-dr-frajka-bela;jsessionid=D9061216908B9AB98BFDBD3BA472E02D

 

Frajka Béla életrajza a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatikatörténeti Adattárában:

http://itf2.njszt.hu/szemely/frajka-bela