Finisben a GSM!

Szakmai tárlatvezetéssel búcsúzik a népszerű tárlat az ITK-ban

Már csak egy hétig, szeptember hatodikáig látható a „GSM - Generációk Saját Mobiljai” időszaki kiállítás a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Informatika Történeti Kiállításán (Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged).

A nagy népszerűségnek örvendő tárlatot szeptember 6-án, este hattól finisszázzsal búcsúztatja a Neumann Társaság. Az ingyenes program a Szent-Györgyi Albert Agora nyílt napjához kapcsolódik.

„Mobilomon vagyok!” - A finisszázson Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, a GSM társrendezője tart előadást a mobiltelefon korszak különleges kütyüiről, a mobiltelefon kulturális hatásairól és az első mobilokat divatcikké tevő „menő üzletemberekről”.

Az előadáshoz szakmai tárlatvezetés kapcsolódik. Vendég: Ördögh Zoltán (Retromobil), szegedi magángyűjtő, a kiállításon látható több ritka készülék büszke tulajdonosa. A kötetlen hangulatú tárlatvezetésen bemutatunk egy olyan, táskányi méretű, analóg Motorola rádiótelefont is, amilyennel az első magyarországi mobilhívást indította Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter, 1990. október 15-én.

A kezdet kezdete...

A GSM tárlatról

A tárlat április közepétől látható a Neumann Társaság múzeumában. A kiállítás fő támogatója a Vodafone Magyarország Alapítvány, a tárlat szervezői négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör) és egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki a legizgalmasabb és legérdekesebb készülékeket, mintegy félezer darabot.

A látogatók több tucatnyi különleges formatervű készüléken keresztül áttekinthetik, hogyan jutottunk el a külső antennás, nyomógombos készülékektől napjaink teljes érintőképernyős okostelefonjaihoz. A tárlaton személyes nosztalgiára csábító, népszerű készülékek és prototípusok egyaránt láthatóak.

A nagy sikerre való tekintettel a GSM – Generációk Saját Mobiljai várhatóan Túrkevén és Budapesten is látható lesz az év folyamán.

A tárlat a Szent-Györgyi Albert Agora nyitva tartásához igazodva szeptember 2-től szeptember 6-ig látogatható, az NJSZT ITK nyitva tartási idejében. Az Agora augusztus 31-én és szeptember elsején zárva tart.

 

A kiállítás fő támogatója:

Együttműködő gyűjtők:

 

További információk: https://ajovomultja.hu/