Érdeklődő gyerekek kódolást tanulnak a brit Nemzeti Informatikai Múzeumban

December elejétől a FUZE Technologies (www.fuze.co.uk) gépe, a számítógép-rajongók által oktatási célokra, szórakoztató oktatásért és tanulásért fejlesztett FUZE rejtelmeibe vezetik be szakértők a brit Nemzeti Informatikai Múzeumba (TNMOC) látogató és a technológia iránt érdeklődő gyerekeket. Megmutatják és tanítják nekik, hogyan használják a platformot, a platformon keresztül pedig megismerkednek a kódolással. Logikus gondolkodásukat robotok és más eszközök programozásán keresztül akarják erősíteni, miközben valódi képet kapnak a számítástudományról is.

A FUZE elektronikus munkaállomást Raspberry Pi működteti, programozásához pedig a mindig népszerű BASIC nyelvet használták. Az “órákhoz” nem kellenek előzetes ismeretek, a gyerekek rövid idő alatt elsajátítanak néhány kulcsutasítást, megírják első programjukat, robotkart irányítanak.

Tim Reynolds, a TNMOC igazgatója szerint mivel a FUZE a BBC Micro “modern inkarnációja”, azé a gépé, amelyen oly sok mai brit informatikus megismerkedett a technológiával, a platform és a BASIC számítástörténeti kalandozás is egyben. A jövő potenciális szakemberei múzeumban, egy múltat idéző gépen készülnek fel a jövőre.

Az eddigi tapasztalatok kifejezetten pozitívak, a FUZE nagyon népszerű az ifjú múzeumlátogatók körében. Reynolds szerint azért, mert a gép egyszerű, de egyben robusztus is. A BBC Micro iránt érdeklődő szülőknek FUZE vásárlását ajánlják, a gépeket a múzeum boltjában árusítják.