Elkészült a Colossus Lego-változata

Elkészült és a brit Nemzeti Számítástechnikai Múzeumban (TNMOC, www.tnmoc.org) megtekinthető a legendás második világháborús számítógép, az egészen 1975-ig titokban tartott Colossus miniatűr, Lego-modellje. Korábban, 1994 és 2007 között felépítették az eredeti ?valódi? mását is, és a működő Újraépített Colossus (Colossus Rebuild) a TNMOC egyik legfőbb attrakciója.

A múzeum július 27. és szeptember 1. közötti Summer Bytes Programjának (www.tnmoc.org/summer-bytes-extended-opening-times) keretében már többen megnézték a Lego-változatot. Az augusztus 17-18-i Lego hétvégén pedig a látogatók programok és alkotóműhelyek keretében ismerkedhetnek a Lego infokommunikációs alkalmazásaival, például a robotikában használt Mindstorms EV3 technológiával.

A méretarányos (34,29×19,05×11,43 centiméteres) Colossus-utánzat a Lego-rajongó James Pegrum munkája, aki bevallása szerint imád a brit történelmen alapuló darabokat készíteni. Így került látóképébe a kódtörő gép, a világ első elektronikus számítógépe is.