Elhunyt Ralph Baer, az első játékkonzol feltalálója

December 7-én, 92 éves korában elhunyt Ralph Baer, az első játékkonzol, a Magnavox Odyssey fejlesztője. Többször tüntették ki, a feltaláló hírességek csarnokába is beválasztották, a legjobb mérnököknek járó Nemzeti Technológiai Érmet George W. Bush adta át neki 2006-ban.

Híres gépét 1972 augusztusában dobta piacra. A Magnavox Odyssey a játékkonzolokra vonatkozó, ma is érvényes több szabály alapját rakta le: a játékokat futtató hardvert speciális kialakítású házba csomagolták, a képet nem saját monitor jelenítette meg, hanem a gépet televízióra lehetett dugni, az irányítást kontrollerekre végezték.

Baer Németországból költözött az Egyesült Államokba, az eleinte Barna Doboz (Brown Box) nevű konzolt már az 1960-as évek végén kidolgozta.

Az első speciális célhardver, játékperiféria, a Shooting Gallery célbalövős játék fénypuskája szintén az Odyssey-hez készült. Eredetileg a tévéből érkező fényt regisztrálta, viszont előfordult, hogy olyankor is találatot jelzett, ha lámpába tekert izzó felé céloztak vele, azaz az első furfangos csalások is Baerhez fűződnek.

Ralph Baer

Később ő tervezte a Simon nevű ma is használatban lévő mintázat-összeillesztő elektronikus játékot.