Elhunyt Jerry Roberts, a 2. világháború egyik legendás kódtörője

Március 25-én, életének 94. évében elhunyt Raymond “Jerry” Roberts kapitány, a Bletchley Park második világháborús kódtörőinek egyik utolsó túlélője. A legendás kriptográfust tavaly kapta meg II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Érdemrendje (MBE) kitüntetést.
Roberts a legmagasabb szintű német titkosítórendszer, a Lorenz üzeneteinek megfejtésére létrehozott Testery csoport egyik alapítójaként 1941 októberétől a háború végéig dolgozott a Parkban. (Második világháborús munkásságát a tavalyi kitüntetéssel kapcsolatos cikkünkben foglaltuk össze:ajovomultja.hu/a-kiralyno-kituntette-a-kodtoro-jerry-roberts-t).

Jerry Roberts

1945 után közel öt évtizeden keresztül marketinggel és piackutatással foglalkozott. 1954-től 1959-ig Venezuelában, 1960-61-ben New Yorkban dolgozott, majd hazatért. 1970-ben két piackutató céget alapított (Roberts Research, Euroresearch). Ügyfelei közé olyan vállalatok tartoztak, mint például a British Gas, a Reebok, a DuPont a Teflon, a Lycra, az American Airlines, a Chrysler és a Holiday Inn. 1993-ban vonult nyugdíjba.

Az utóbbi években egykori kollégái, a “négy T” (Testery csoport, Alan Turing, Bill Tuttle, valamint a Colossus megtervezésére kiszemelt Tommy Flowers) tevékenységét igyekezett minél szélesebb körben megismertetni és népszerűsíteni.