Éjszakai telefon

Csipogó mobilok és csillogó tekintetek a Múzéjen

Június 22., szombat – Múzeumok Éjszakája. Ünnep a látogatóknak, ünnep a múzeumi dolgozóknak. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása (NJSZT ITK) évről évre friss, izgalmas programokkal készül erre az eseményre: amikor érdeklődőkkel telnek meg a kiállítóterek a fülledt nyári éjjeleken. Idén is folyamatosan érkeztek a legkülönbözőbb korosztályhoz tartozó számítógép-rajongók, különösen sok kisgyermekes család és egyetemista korú „geek”.

Az állandó kiállításban az NJSZT főmunkatársa, Képes Gábor várta őket. A szakember részt vett a 2013-ban megnyitott tárlat rendezésében. Oldott stílusú előadásában bemutatta azokat a kincseket, amelyek miatt az NJSZT ITK, azaz a Jövő múltja kiállítás egyedülálló a világon. A ritkaságok között kiemelte az idén 60 éves, első magyar elektronikus számítógép, az M-3 megmaradt darabjait, melyeket a gépet építő, úttörő kibernetikusok által mesélt sztorikkal hozott emberközelbe.

 

Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, a tárlat rendezője, tárlatvezetést tart a Neumann János-emlékszobában, NJSZT ITK, Múzeumok Éjszakája, 2019.

 

A tárlatvezetés végén Kónya Orsolya, az NJSZT ITK munkatársa mutatta be működés közben mindenki kedvenc informatikai műtárgyát: a szegedi Katicabogarat – legalábbis annak mérethelyes modelljét, melyet ugyanaz a dr. Muszka Dániel épített, aki az eredeti példányt is. Természetesen az 1950-es évek állatmodellje, az originál Katica is látható a kiállítótérben. Mindig kedves és mosolygós kolléganőnk és a fényt követő, füttyjelzést tanuló, simogatásra kiengesztelhető robotállat kettőse elbűvölte a jelenlévőket.

 

Kónya Orsolya, az NJSZT ITK munkatársa interaktív Katicabogár-bemutatót tart

 

Az est fő attrakciója az ITK szeptember elejéig látható időszaki tárlatához, a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával rendezett GSM – Generációk Saját Mobiljai kiállításhoz kapcsolódott. Képes Gábor, a tárlat társrendezője bemutatta azokat a magángyűjtőket, akik félezer telefonnal töltötték meg a vitrineket. Ördögh Zoltán (Retro Mobil) Szegedről, a Mobilmementók baráti kör tagjai, Csernák Márton társrendező, Domokos Zoltán és Szepes György Budapestről érkeztek (sajnos a pesti csapatból Novák László, a Sony-Ericsson telefonok nagy ismerője nem tudott jelen lenni).

 

Ördögh Zoltán, Csernák Márton, Domokos Zoltán, Szepes György

 

A tárlatvezetés egész estés, interaktív mobilshowvá alakult. A vitrinekben és kubusokban látható ritkaságok esetén a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesül, de a lelkes gyűjtők több asztalt is megtöltöttek megsimogatható, kipróbálható készülékeikkel. Akit egy pazar Nokia kígyós játék nem győzött meg a régi rádiótelefonok ellenállhatatlan voltáról, az egy igazi kuriózumot vehetett kézbe: a tárlatunkon legrégebbiként bemutatott, 1990-es Motorola NMT-telefon GSM-változatát.

 

Ördögh Zoltán és Csernák Márton a Motorola telefonokkal, GSM kiállítás, NJSZT ITK, 2019.

A bemutató annyira meggyőzőre sikerült, hogy volt olyan egyetemista srác, aki este hattól este tizenegyig a vendégünk volt, alig akart elmenni. Mások csak belekóstoltak az informatikatörténet csodálatos világába – leültek a videojáték kabinetben a Commodore Amiga vagy valamelyik Nintendo elé – és nosztalgiáztak. Erre van ez az este: nosztalgiázni, szórakozni, tanulni. Megmutatni gyerekeinknek a muzeális gyűjtemények és a művelődés semmi mással nem pótolható csodáját.

 

Egy csillogó szemű gyermek és a NES Mini az NJSZT ITK Múzeumok Éjszakája programján, 2019.

 

Szakmai partnerünk, a Szent-Györgyi Albert Agora is számos programmal színesítette a Múzeumok Éjszakáját, például az Omega együttesről szóló kiállítással és a Holdra szállásról szóló előadással, filmvetítéssel.

Örülünk, hogy ismét tevékeny részesei lehettünk a „Múzéj” nagyszerű, országos programjának. Várunk mindenkit 2020-ban is!

 

Nagyon sikeres Múzeumok Éjszakája bemutató a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság A jövő múltja című állandó- és GSM - Generációk Saját Mobiljai című időszaki tárlatán.