Egy jövőbelátó piarista. Szegeden is megemlékezünk Kovács Mihályról

Kovács Mihály (1916-2006)

Minikonferencia a Szent-Györgyi Albert Agora kamaraterében (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.).

Időpont: 2016. november 10., 14:00 - 16:30

A Piarista Rend Magyar Tartománya és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2016-ban, Kovács Mihály centenáriumi évében együttműködési megállapodást kötött. Kovács Mihályról és Öveges Józsefről a Piarista Múzeum kiállítást rendezett a Budapesti Piarista Gimnáziumban, a tárlat szakmai partnere Társaságunk volt. A tárlat 2016. október 20-án bezár, de fontosnak tartjuk, hogy a középiskolai kibernetikaoktatás klasszikusának szülővárosában, Szegeden is emléket állítsunk.

Ennek szellemében november 10-én, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításának helyet adó Szent-Györgyi Albert Agora kamaratermében minikonferenciát tartunk Kovács Tanár Úr emlékére.

A minikonferencián Károlyi Attila, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatóhelyettese Kovács Mihály ifjúkorát, szegedi éveit mutatja be. Előadást hallhatunk Kovács Mihály tanítványától, Woynarovich Ferenctől – és monográfusától, Görbe Lászlótól is. A konferencia látogatói megtekinthetik az NJSZT ezer négyzetméteres informatikatörténeti állandó kiállítását. A világ legjelentősebb gyűjteményei közé tartozó tárlat eddig is a kiemelkedő magyar informatikusok között mutatta be Kovács Mihályt – a Tárlat november 10-től két unikális ritkaságú tárggyal egészül ki: a Mikromat kibernetikai építőkészlet Tücsök nevű prototípusával és a Műegér nevű kibernetikai játék egy kései példányával.

A Tücsök tervezőjével, Woynarovich Ferenc fizikussal személyesen találkozhatnak mindazok, akik a konferencián részt vesznek. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel látunk!

14:00 -

Köszöntő – Alföldi István, ügyvezető igazgató, NJSZT

Köszöntő – Görbe László, a Piarista Rend részéről

14:10:

Károlyi Attila, igazgatóhelyettes, Dugonics András Piarista Gimnázium, Szeged: Kovács Mihály szegedi évei

Görbe László, Pro Paedagogia Christiana-díjas tanár, piarista szerzetes: Kovács Mihály, a fizikatanár. Kovács Mihály, a piarista szerzetes

Woynarovich Ferenc, fizikus, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Mikromat kibernetikai építőkészlet diáktervezője: Emlékezés Kovács Tanár Úrra és a Kibernetika Szakkörre

15:10:

Szakmai tárlatvezetés, helyszín: NJSZT Informatika Történeti Kiállítása

Kovács Mihály és kortársai – Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa szakmai tárlatvezetése. A kiegészített Kovács Mihály-vitrin és Kovács Mihály-tablók ünnepélyes bemutatása.

(A tárlatvezetés kb. 16:30-ig tart)

Minden érdeklődőt szeretettel látunk!