ECDL tábor 2017

Rácz Miklós tanár úr és a táborozók egy része

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak köszönhetően a Társaság Informatika Történeti Kiállításában (NJSZT ITK, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged) ismét ECDL táborban vehettek részt az érdeklődő diákok. A július első két hetében megrendezett tábort ismét Rácz Miklós tanár úr vezette. Bár még csak második alkalommal szerveztük meg a tábort – tavaly volt az első –, de már most hagyományt teremtettünk ezzel a kezdeményezéssel, hiszen biztosan lesz folytatás jövőre is. Méghozzá a diákok kérésére! Jövőre ugyanis a most vizsgázó fiatalok szeretnék megcsinálni a hét modulos vizsgát, amiből most négyet teljesítettek, majdnem 100%-os eredménnyel.

A táborba 12 felsős diák jelentkezett, akik közül 11 vállalta, hogy vizsgát tesz. Eredetileg 3 modul oktatását terveztük a két hetes időszakra, de a csapat tudása és motiváltsága lehetővé tette, hogy a 4 modulos ECDL Base vizsgát célozzák meg a résztvevők. Elsajátították a Számítógépes alapismeretek, a Szövegszerkesztés, az Online alapismeretek és szabadon választott részként a Prezentáció modulokat. A 11 vizsgázónak összesen 44 modult kellett teljesítenie, amiből 43 megfelelt és 1 nem felelt meg eredménnyel zárult.

Az intenzív, tanfolyam jellegű tábor idejébe az is belefért, hogy a diákok igényeikre szabott, kiscsoportos tárlatvezetésen ismerjék meg az NJSZT ITK világszínvonalú, csodálatos gyűjteményét – s az informatika múltja mellett a MI és a Robot című kiállításon a robotika közelmúltjáról és jelenéről is tájékozódhattak. A hatalmas ipari robotok világát később testközelből is láthatták, mert a táborhoz kirándulás társult: gyárlátogatást tettünk a kecskeméti Mercedesnél.  

Útban a Mercedes gyár felé

A Mercedes gyárban, amikor megtudták, hogy diákjaink ECDL táborban vesznek részt, megemlítették, hogy a jövőre bővülő gyárrészlegük, ami sokkal nagyobb lesz, mint a jelenlegi, néhány év múlva szívesen látná őket viszont digitális írástudó munkavállalóként is. Diákjaink örültek, hogy megtekinthették a Mercedes autók gyártásának egész folyamatát, a hatalmas, programok alapján működő robotkarok munkájától egészen a gyárból kigördülő teljesen kész, működő autókig.

A tábor résztvevőinek planetáriumi élményprogramot is biztosítottunk. Bár egy planetáriumi előadással egybekötött vetítés mindig izgalmas és érdekes élmény, de még az Univerzum sem tudta úgy lenyűgözni a diákokat, mint a Mercedes gyárban látottak és hallottak.

Ahhoz viszont, hogy egy ilyen gyár és rajtuk kívül sok másik, jó eredményeket érjenek el, minőségi munkát végezzenek, sok-sok olyan szakemberre van szükség, akik rendelkeznek digitális írástudással. Amíg a Mercedesnél 2 percenként gördül le egy autó a szalagról, addig nekünk továbbra is az a feladatunk, ha nem is 2 percenként, de minél rövidebb időn belül, minél több emberhez juttassuk el a munkavégzéshez szükséges, teljes körű digitális írástudást. A táborban részt vett diákok már rendelkeznek ennek a tudásnak a jelentős részével.

Szekeres Sándor