Digitális Erőmű Ózdon

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság együttműködését is kiemelte beszédében Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) főigazgatója a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű megnyitóján, 2016. július 11-én, Ózdon. A megnyitón Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Riz Gábor országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Az egykori ózdi kohászat emlékeit idéző, műemlék épületek már rom állapotban voltak, Lovas Lajos szavaival: a Sztalker című filmet idézték, amikor Ózd parlamenti képviselője, Riz Gábor és a MaNDA összefogott azért, hogy a létesítmények új, korszerű funkciót kapjanak. A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű 2,5 milliárd forintból, több év munkájával készült el.

Az egykori Fúvógépházban interaktív filmtörténeti kiállítás nyílt, amely nemcsak magyar, de a közép-európai filmesek munkája előtt is tiszteleg. Eredeti tank, az 1956-os forradalom korszakát idéző utcarészlet, különböző díszletek és jelmezek, egy hatalmas greenbox fal és drótkötélpálya is található az épületben, valamint egy látványraktár celluloid filmek tárolására. Az élményparkban “filmes karaoke” tartható, a látogatók legendás, régi filmek szereplőinek “bőrébe bújhatnak” a digitális technika segítségével.

Informatikai szempontból ennél is érdekesebb a szomszédos épület, az egykori kohászati üzem törzsgyárának területén, az erőmű épületben kialakított oktatási, kutatási, módszertani központ, amelyben kutató- és oktatási helyiségeket, hatalmas közösségi teret és kiállítási helyiségeket alakítottak ki. Az épületben fejlesztik a MaNDA központi adatbázisának tételeire építő oktatási alkalmazást, a Digipédiát is, amely különböző tanórákhoz kínál majd digitalizált kulturális örökségelemeket, pedagógusok által kiválogatva és “metaadatolva”, azaz megfelelően kategorizált  háttérinformációkkal ellátva.

A Digitális Erőműben impozáns kamarakiállítást rendeztek be a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság támogatásával, az NJSZT által fejlesztett és gondozott Informatikatörténeti Muzeális Gyűjtemény egyedülállóan gazdag tárgyanyagára építve. Az ebből válogatott, 24 híres tárgyból álló tárlat az épület eredeti gépalapjaiból kialakított posztamenseken mutatja be a magyar informatika történetét és a digitalizáció néhány emblematikus berendezését: a TPA-1001i integrált áramkörös számítógéptől a Videoton, a Vilati, a MOM által gyártott eszközökön keresztül a Telefongyárban gyártott TAP-34-ig és az olyan, a nagyközönség számára is ismert magyar mikroszámítógépekig, mint a HT-1080/Z és a Primo. De a Digitális Erőmű látogatói és dolgozói olyan, a szkennerek és számítógépek világa előtti technikákra is rácsodálkozhatnak, mint a stencilgép és a mikrofilmolvasó.

Az Erőmű pincéjében, közel 40 projektorállásról pedig kortárs felfogású filmetűdöket vetítenek. A Digitális Kárpát-medence elnevezésű vetítéses kiállítás végtelenített kisfilmjei archív hatást keltenek, a “filmlabirintusban” olyan témakörökről láthatunk alkotásokat, mint a magyar táj, a magyar konyha, az épített örökség és a sport. A MaNDA vagyonkezelésében lévő, több száz filmhíradóból, játék- és dokumentumfilmből Pálfi György filmrendező és két fiatal, tehetséges vágó, Kővári Szabolcs és Dudás Balázs alkotott kisfilmeket.
Láthatunk filmrészleteket a magyar informatika kezdeteiről is, így bepillanthatunk a KFKI, a Vilati, a BRG műhelyeibe, régi számítóközpontokba és nyomdákba is. Egy filmetűd a magyar tudósok és feltalálók, köztük Neumann János és Kozma László előtt tiszteleg. A filmetűdhöz kapcsolódó tabló hangsúlyozza, hogy Neumann János életműve az NJSZT kezdeményezésére került a Hungarikumok sorába.

A magyar identitást sokoldalúan bemutató kiállítások vonzó turisztikai és művelődési helyszínei lehetnek a gyönyörű természeti környezetben fekvő, s a hazai nagyipar pusztulása után évtizedekkel új utakat kereső Ózd városának.

További információk: http://mandarchiv.hu , http://nfe.hu  , http://digitaliseromu.hu/

forrás: njszt.hu