Csak jóra gondoljon! Egyéjszakás kaland az ITK-ban

 
Egy fiatal pár az NJSZT ITK foglalkoztató Kalandfüzetét tanulmányozza
Kalandfüzetünk sikert aratott.

Csúcsra járatva üzemelt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Informatika Történeti Kiállítása a Múzeumok Éjszakáján: folyamatosan érkeztek a látogatók délután öttől este tizenegyig, a legkisebbektől a legidősebbekig.

Az önálló felfedezés szerelmeseit Kalandfüzet várta. A népszerű Kaland, Játék, Kockázat kötetek szellemében összeállított, lapozgató füzetke arra csábított, hogy az ezerkétszáz négyzetméteres, kétszintes, a világon is a legnagyobbak közé tartozó informatikatörténeti kiállítás tereiben saját maguk keressék meg a kalandorok a tárgyakat – és a tablókon elrejtett információkat. Aki profi szintre hozta magát Jedlik Ányosból és Muszka Dánielből, Commodore-ból és ARK-511 telefonközpontból, az „jutalmul” a videojáték kabinetben pihenhette ki az erőpróbát: gyerekkorunk legszebb videojátékaival. A látogatókat egész este fáradhatatlan lelkesedésű munkatársunk, Kónya Orsolya fogadta.

A csoportos kalandtúrák híveit este héttől és kilenctől Mihálovits Gergő számítógépépítő, speciális vezetése várta. A Jövő múltját bemutató állandó kiállítás terében megismerhették a mai PC-alkatrészek előzményeit: a mosógép méretű input-output eszközök mai megfelelőit azután az emeleten elhelyezett, „szétboncolt” PC darabjaiként rakhatták össze.

Építsünk számítógépet! - Mihálovits Gergővel

Este nyolctól és tíztől Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa tartott rendhagyó, kurátori tárlatvezetést a Győző győzött című időszaki kiállításban. A tárlat az idén 50 éves Társaság legendás egykori főtitkáráról, Kovács Győzőről szól – de a vezetés közkívánatra az állandó kiállítás legizgalmasabb műtárgyait is bemutatta. Nem véletlenül, hisz szinte mindhez volt valami köze Győzőnek, aki részt vett az első magyar számítógép építésében – és már az 1970-es években kezdeményezte az NJSZT-nél az informatikai múzeum létrehozását.

Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa tárlatvezetést tart
Képes Gábor tárlatvezetést tart

A rendhagyó vezetés persze az időszaki kiállítás csemegéire fókuszált, a humoros előadásból megismerhettük Kovács Győző kapcsolatát a világ computer pioneerjaival – és kiderült az is, hogy annál nagyobb bátorság, hogy valaki beüljön Kovács Győző autójába csak annak kellett, aki Neumann János mellett utazott.

Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, a Győző győzött című időszaki kiállítás rendezője
Kurátori tárlatvezetés a Győző győzött című kiállításon

A (nem autó-, hanem tárlat)vezetés Neumann János emlékszobájában ért véget – az itt látható relikviákat az NJSZT „utazó nagykövete”, Kovács Győző hozta el egyik utolsó útján, Amerikából, a Társaság felkérésére.

Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa tárlatvezetést tart az NJSZT ITK Neumann János emlékszobájában

Az este folyamán még Hollandiából, Indonéziából és Új-Zélandról érkező látogatónk is volt. Akadt, aki személyes kötődés miatt érdeklődött a tárgyak iránt – s volt, aki korábban idegenkedett a műszaki tudományoktól, de az Amiga színpompás játékát és a Katicabogár fénykövető döcögését szemlélve kedvet kapott az informatikához. Az NJSZT ITK múzeumi éjszakája sok nevetéssel, izgalommal és a múlt értékeiről szóló tudással gazdagította a látogatókat, akik – a Szent-Györgyi Albert Agorának köszönhetően – csillagászati bemutatón, fizikai kísérleten, az Indiai Nagykövetség jóganapján is részt vehettek az épületben.

Várjuk Önöket jövőre is!

Gyerekek játszanak az NJSZT ITK interaktív videojáték kabinetjében

 

Nagyapa és unokája játszik a Commodore-64 számítógépen az NJSZT ITK interaktív videojáték kabinetjében