Budapesten is megnyitott az NJSZT50 kiállítás

Alföldi István

November 13-án, Budapesten, a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában nyitottuk újra jubileumi kiállításunkat, az NJSZT50-et.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság első fél évszázadát bemutató időszaki kiállítás Szegedről, a Társaság saját, a világ élvonalába tartozó Informatika Történeti Kiállításából érkezett, de fontosnak gondoltuk, hogy Budapesten is elérhető legyen – mondta Alföldi István ügyvezető igazgató, aki köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket.

Alföldi István külön megköszönte Major Dóra és a Zipernowsky Ház munkáját és azt, hogy idén már második kiállításunk látogathatóságát teszik lehetővé. Kiemelte továbbá Balogh Katalin szerepét, aki fiával, Takács Barnabással együtt tárlataink grafikusa.

Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet a kirakatból is látható sárga esernyőre, amely azt jelzi: a Digitális Esélyegyenlőség ernyőjét minden magyar állampolgár számára kinyitotta Társaságunk.

Addig élsz, amíg emlékeznek rád” – ez a gondolat lassan egyik mottónk lesz, ezért különösen fontos szerepet szánunk múltbéli nagyjaink bemutatásának, mondta Alföldi István. Hangsúlyozta, hogy a tárlat is a küldetésünk jegyében – „Megőrizve a múlt értékeit, alkalmazkodva a jelenhez, befolyásolva a jövőt” mutatja be nemcsak történetünket, de a tudományos egyesület legfontosabb tevékenységeinek témaköreit is. Az igazgató jelezte, hogy számára, aki fél évszázada, egyetemistaként csatlakozott a csapathoz és 22. éve vezeti a Társaságot, külön is fontos a megemlékezés, melyre az MTA elnöke, Lovász László fővédnökségével számos esemény módot adott az év folyamán.

Az NJSZT50-et a kiállítás rendezője, Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa mutatta be. A tárlat érdekében lényegében kiraboltam az Igazgató Úr irodáját és a Társaság Báthori utcai és Hold utcai helyiségeit – tréfálkozott, de nem túlzott: valóban olyan relikviákat hozott el, melyeket korábban egyetlen kiállításon sem lehetett látni. Az épp most megújuló NJSZT története messze nem befejezett, így kortárs tárgyak is láthatóak: köztük a 150 országot számláló ECDL-közösségtől kapott két idei Best Practice-díj is.

A budapesti helyszínen két régi relikviával is gazdagodott a kiállítás: az első elnök, Tarján Rezső által dedikált könyvet Németh Pál kölcsönözte számunkra, Rétallér István, a HCC számítógép-építő klub alapító titkára pedig saját maga építette TRS-80 számítógépét ajánlotta fel, hogy méltóképp emlékezhessünk meg az idén elhunyt Simonyi Endre elnökletével alapított szakmai közösségről.

Rétallér István és az általa épített TRS-80

A tárlatvezetést különlegessé tette, hogy a régi nagyok közül volt, aki nemcsak a tablókról mosolygott ránk, de jelen is volt: Dömölki Bálint, az NJSZT tiszteletbeli elnöke, aki 50 évvel ezelőtt hatodikként (!) csatlakozott a Társasághoz.

Dömölki nézi Dömölkit. Tiszteletbeli elnökünk, Dömölki Bálint.

De jelen volt mások mellett Kovács Győző főtitkár özvegye, Kovács Kata és az egyik első magyar informatikusnő, Sántáné-Tóth Edit is.

Kovács Győzőné a kiállításon.

Az NJSZT50 december 7-ig, minden héten keddtől péntekig 10 és 17 óra között, ingyenesen látogatható. Azok számára, akik csak hétvégén érnek rá, november 24-én, szombaton 14 órától rendhagyó szakmai tárlatvezetést tart Képes Gábor, melyet Neumann János kortársaival forgatott filmrészlet vetítése egészít ki. Minden érdeklődőt szeretettel látunk!

A Civil TV11 beszámolója a megnyitóról:

 

 

Képes Gábor, a kiállítás rendezője és Alföldi István ügyvezető igazgató
A megnyitó résztvevői