Az NJSZT50 az egri Varázstoronyban

Egert meghódítani, mint tudjuk, nem könnyű, az NJSZT50 most mégis bevette a történelmi város egyik legszebb helyét: az Eszterházy Egyetem Varázstornyát. Az ostrom maximálisan békés volt – és mindegyik félnek üdvös, amit a február 8-án tartott megnyitón Martonné Adler Ildikó alpolgármester is megerősített. Az alpolgármester asszony is kiemelte, hogy a városnak is fontos, hogy egy patinás és nagy társadalmi hatást kifejtő szervezet, a Neumann Társaság hozta el első fél évszázadának legérdekesebb tárgyait és dokumentumait a tárlatra. Természetesen Heves megyében a megyei szervezet nagyjaira, köztük a 2017-ben elhunyt Láng Andrásról is megemlékezik a kiállítás, akit az alpolgármester jelentős lokálpatriótaként méltatott.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester
Martonné Adler Ildikó alpolgármester

Szavaihoz csatlakozott Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója is, aki igaz barátként emlékezett Láng Andrásra. Tőle tanulta meg azt is, hogy a vidéki városainkba nem „lemenni”, hanem „elmenni”, illetve Eger esetén „felmenni” kell – és a vidéken folyó munka nagyon fontos ebben a főváros-centrikus országban is. A KSH egykori vezető informatikusaként is sokat járt a városban Alföldi István, aki nemcsak erre a fontos pilot munkára, de a város vendégszeretetére is jó szívvel emlékezett. A Varázstoronyban bemutatott és várhatóan április végéig látogatható tárlat Szeged, Budapest és Kiskőrös után látogatott el Egerbe.

Alföldi István megnyitó beszéde

Alföldi István hangsúlyozta, hogy a vándorkiállítás nemcsak a múltról, de a jelenről és jövőről is szól –az NJSZT jelmondatának megfelelően bemutatja, mit tett a tudományos egyesület a múlt értékeinek megőrzése, a jelenhez való alkalmazkodás és a jövő befolyásolása érdekében.

A megjelenteket köszöntötte Fülöp Gábor, a Heves megyei Iparkamara titkára, az NJSZT Heves megyei szervezet korábbi vezetője is, aki visszaemlékezett a megyei szervezet megalakulására – és utalt az NJSZT gazdaságra gyakorolt jótékony hatására is. Kusper Gábor, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja az NJSZT a digitális írástudás terjesztésében kiemelt szerepét, melyet példaértékűnek tart. Remélhető, hogy az Egyetem és az NJSZT a továbbiakban szorosabban együttműködik a tudománynépszerűsítés és a digitális kompetenciák terjesztése érdekében.

Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, a tárlat rendezője
Képes Gábor, a tárlat rendezője

A megnyitó végén Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, a tárlat rendezője tartott tárlatvezetést. Mint elmondta: 16 évvel ezelőtt, Kovács Győző iránymutatásával kezdett tárlatokat rendezni. Akkor a 3 órás tárlatvezetések híve volt, most a 3 perceseké. A rövid kalauzolás során azért számos érdekességet megmutatott, Tarján Rezső alapító elnök dedikációjától a 80-as évekbeli, MIKROBI robotkaron keresztül az NJSZT legfrissebb, 2018-as nemzetközi díjaiig.

Utóbbiakat az ECDL/ICDL 150 országot számláló mezőnyében nyerte el Magyarország – és az is kuriózum és nemzeti büszkeségre ad okot, hogy egy ország két díjat is megkapott: az IT biztonság és az IKT pedagógusoknak modulok elismeréseként. Másként, de hatalmas büszkeségre ad okot Neumann János életműve is, mely az NJSZT felterjesztésére került a Hungarikumok sorába – ennek oklevele és dísztárgya is a vitrinben látható az épp Neumann János halálának 62. évfordulóján megnyílt tárlaton.

A megnyitót Nemcsik János megyei titkár moderálta és jelen volt Jánvári Tamás megyei elnök és Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese is. A tárlat megvalósításáért köszönet illeti a Varázstornyot és munkatársait is.

 

A Heves Megyei Hírlap beszámolója
A Heves Megyei Hírlap beszámolója