Az ITK-ban mi is letáboroznánk 2.

Az NJSZT Informatika Történeti Kiállítása olyan érdekes hely, annyi titkot és történeti csemegét rejt, hogy akár le is tudnánk táborozni benne. Van, aki számára ez az álom megvalósult. Ha nem is bentlakásosan, de több tábornak is helyet adott az ITK. Előző cikkünkben a Kockakör tábort mutattuk be, most következő írásunk a fiatal digitális írástudók világába kalauzol.

ECDL tábor

 

Az NJSZT a múlt értékeinek megőrzését, a jelenhez való alkalmazkodást és a jövő befolyásolását is kiemelten fontosnak tartja. A múlt értékeit az ITK őrzi, a jövő befolyásolása a tehetséggondozással és a robotikával való figyelemfelhívással is történik, a jelenhez való alkalmazkodás pedig elképzelhetetlen digitális írástudás nélkül. Utóbbi elterjesztésében több mint húsz éve vezető szerepet játszik az NJSZT az ECDL meghonosítójaként.

Ezért aztán nem meglepő, hogy az NJSZT ITK-ban rendezett ECDL tábor már lassan tradicionálisnak mondható, hiszen ez a harmadik év, hogy megrendeztük. Viszont ebben is meg tudtunk újulni. Idén ugyanis két tábort is szerveztünk: a „szokásos” ECDL kezdő tábort június végén, illetve a tavalyi táborlakók kérésének megfelelően egy ECDL Haladó tábort július első felében. A táborok ezúttal is kéthetesek voltak. Mindkét tábor rendkívül sikeres volt, a diákok vizsgával is bizonyították tudásukat – és közben remekül szórakoztak, feltöltődtek.

Innen Rácz Miklósnak adjuk át a szót, a Tanár Úr – régi barátunk és kollégánk – a Haladó tábort vezette (2018. július 2-13. között), így arról mesél részletesebben:

„A Haladók csapatában nyolc fővel tudtuk ezt a két hetet együtt tölteni a Múzeumban. Így karnyújtásnyira tanultuk a modern informatikát az informatika történetét bemutató állandó kiállítástól és Neumann János csodálatos emlékszobájától.

A jelentkezők jó része már ismerte egymást, mivel hat fő a tavalyi, kezdő tábort folytatta, a többiek pedig gyorsan „beilleszkedtek” és újabb barátságok születtek. Ezúttal három modulból készültek és vizsgáztak a gyerekek. A résztvevők nagy részének már megvan az ECDL BASE bizonyítványa, így ők az ECDL STANDARD vizsgára hajtottak most. Egy fő nem szeretett volna vizsgázni, egynek pedig ezek voltak az első vizsgái, és majd jövőre a kezdő táborban tervezi megcsinálni az alapozó vizsgákat – hiába no, valakinek van elég önbizalma.

A három modul a rendkívül élvezetes táblázatkezelés, a talán kevésbé élvezetes adatbázis-kezelés, illetve a hihetetlenül érdekes képszerkesztés témaköröket foglalta magába.

A táblázatkezelést jól fogadták a résztvevők. A képletek és függvények sokkja után a színesebbnél-színesebb diagramokkal vezettük le a témát.

Az adatbázis-kezelés már annyira nem nyerte el a fellelkesült kis csapat tetszését. Ettől függetlenül gyönyörűen dolgoztak. Kicsit enyhítvén a monotonitását a modulnak, időről-időre viccesebbnél-viccesebb témába vágó mémekkel szórakoztattuk egymást.

Utoljára hagytuk a képszerkesztést, amely modul feladatait nagyon szívesen és nagy érdeklődéssel csinálta végig a csapat. Annyira, hogy néhány olyan trükk is bemutatásra került, ami nem feltétlenül vizsgaanyag, mint például a rétegmaszk használata. Néhány félresikerült művelet-végrehajtás rendkívül szellemesre sikeredett, amin jókat derültünk.

A készülés mellett természetesen maradt idő a játékra is, amit a gyerekek maximálisan ki is tudtak használni, és nagy élvezettel merültek alá a retro játékok világába.

A tábor két hete alatt párszor kiruccantunk. Az Agora jóvoltából tudtunk párszor fagyizni a közelben lévő cukrászdában, illetve az egyik reggelen úgy döntöttünk, hogy a szintén a közelben lévő hamburgeresnél segítünk a gyomrunknak a reggeli egyedüllétén. Az ebéd helyszínéül szolgáló étteremhez kis sétával tudtunk eljutni naponta. Ezek alatt a séták alatt rendkívül érdekes beszélgetések zajlottak, amelyek során mélyebben meg tudták ismerni egymást a srácok.

A tábor végén, mint rendesen, vizsgáztak a résztvevők. A sikeres vizsgák aránya: 100% (!). Idén is bizonyította a csapat, hogy mennyire érdeklődőek és tehetségesek. A digitális írástudást ismét sikerül fejleszteni, sőt! a résztvevők máris jelezték, hogy a következő nyáron újra szeretnének részt venni egy közös táborban, amelynek a témájaként a weboldal-szerkesztést jelölték meg. Reméljük, jövőre kiegészülve új tagokkal újra összejön ez a fantasztikus kis csapat!”

Várunk minden érdeklődő diákot jövőre is!

RM - KG