Az alma „továbbgurul”

Új helyszínen a Nem esett messze az alma a fájától kiállítás

Nem esett messze az alma a fájától

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a civil szervezetek között egyedülálló tevékenységet folytat az informatikatörténet értékeinek megőrzéséért. Az infokommunikáció múltját bemutató, világszínvonalú, ezer négyzetméteres állandó tárlatát 2016-tól rendszeresen időszaki kiállításokkal egészíti ki. Ezek sorába illeszkedik a Nem esett messze az alma a fájától című új tárlat, amely 2016 szeptemberében Budapesten, az Újpesti Ifjúsági Házban volt látható – de az alma „továbbgurul”: október 7-től – várhatóan év végéig – Szegeden, az NJSZT Informatika Történeti Kiállítás (A jövő múltja) részeként látogatható.

Az NJSZT és Nagy Károly magángyűjtő negyven év számítógépterméséből mutat be ritkán látható, érdekes tárgyakat időszaki kiállításán, amely megújult tartalommal, a helyszín adottságait kihasználva várja a látogatókat.

A fókuszban a személyi számítógépek „fájának” legismertebb „gyümölcsei”, az idén negyvenéves Apple termékei állnak. Valódi ikonokat láthatunk a kiállítótérben: azokat a gépeket, amelyeket egy reklámban egyszerűen ember-társnak neveztek. A maguk idején igen drága gyártmányok ma is magángyűjtemények ékességei. A tárlaton látható az Apple cég első, nagy sorozatban gyártott személyi számítógépe, az Apple II – és a Macintosh előtt egy évvel, 1983-ban megjelent Lisa is, amely már a Macintosh és a konkurens Windows rendszerek megjelenése előtt elhozta az ikonvezérlés világát az otthonokba.

A Nem esett messze az alma a fájától című tárlat impozáns mennyiségben vonultatja fel a Macintosh-gépcsalád számítógépeit, melyek közül többet működés közben tekinthetnek meg az érdeklődők.

A megnyitó időpontja: 2016. október 6.,  14 óra

A megnyitó helyszíne: NJSZT Informatika Történeti Kiállítása, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária sgt. 23.

A megjelenteket köszönti: Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agora igazgatója

A kiállítást megnyitja: Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója

A kiállítást bemutatja: Nagy Károly magángyűjtő és Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa

http://ajovomultja.hu                  http://retropages.hu                    http://njszt.hu