45 éve helyezték üzembe az ARPANET-et

A DARPA számára J. C. R. Licklider, Robert Taylor és más kutatók által fejlesztett számítógépes őshálózat, a mai internetet megalapozó ARPANET 45 éve, 1969. november 21-én kezdett el üzemelni. Az első kapcsolatot az UCLA és a Stanford Kutatóintézet (Menlo Park) egy-egy szuperszámítógépe között alakították ki. Az alábbi képen az első ARPANET IMP log látható:

Az Egyesült Államok kormánya 1973-ban Vinton Cerf-t és Robert E. Kahnt bízta meg nemzeti számítógép-hálózat kialakítására. A hálózat a hadsereg, a kormányzat és intézmények kommunikációját szolgálta.

Az ARPANET-et eredetileg csak az állományok átvitelére fejlesztették, de. a felhasználók hamarosan elektronikus levelezést és levelezési listákat kértek és kaptak. Egyértelművé vált, hogy a hálózat a tudományos együttműködés és haladás szempontjából fontos szerepet tölt be. Mivel azonban csak a Védelmi Minisztériummal szerződésben álló intézmények használhatták, megoldást kellett keresni a többi egyetem számára is. 1983-ban, amikor a hálózatról leválasztották a katonai jellegű részt (MILNET), egyfajta internet alakult ki, amelynek gerincét az ARPANET adta. A probléma azonban továbbra is fennállt, mert az ARPANET eredetileg a Védelmi Minisztérium hálózata volt. Ezért az 1980-as évek vége felé a National Science Foundation létrehozta a nem sokkal később, 1990-ben megszűnt ARPANET-et felváltó NSFNET hálózatot.