40 éve kezdeményezték az első mobilhívást

Martin Cooper 1973. április 3-án , a Motorola mérnöke a New York-i Sixth Avenue-n sétált és közben történelmet írt: elővett egy kb. egy kilogrammos, szürke, téglaszerű telefont, felhívta a rivális Bell Labs egyik vezetőjét, Joel S. Engelt, és eldicsekedett, hogy megalkották a világ első mobiltelefonját.

"Joel, itt Marty Cooper, egy celluláris telefonról hívlak, igazi, kézi mobiltelefonról" – így kezdődött a történelem első mobiltelefonról kezdeményezett hívása.

Hosszas csend, majd udvarias reagálás következett. Cooper pedig annyira elmerült a kommunikációban, hogy az úttestre lépve majdnem elütötte egy autó. A vele lévő riporter mentette meg.

A járókelők teljesen le voltak döbbenve a látványtól. Cooper aznap még többször telefonált a készülékről, és az ott lévő újságírók is letesztelhették a mobil működését: ők is telefonálhattak.

A Motorola tíz évvel később adta ki az első kereskedelmi forgalomban megvásárolható mobiltelefont, a Dyna-TAC-t. A nem egész fél kilós készüléket 3995 dollárért árulták. Húsz óriási gomb volt rajta, töltése tíz óráig tartott.