32 éve jelent meg az első IBM PC

32 éve, 1981. augusztus 12-én került piacra az IBM első személyi számítógépe, az adatok rendezésére, szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre alkalmas IBM 5150. A kisméretű gépet (akkori nyelvhasználattal: mikrocomputert) egy floridai kisvárosban, Boca Raton-ban fejlesztették, a fejlesztőcsoportot a később "az IBM PC atyjának" elnevezett Philip Don Estridge (1937-1985) vezette.

A monitor és floppy nélküli, otthoni felhasználásra szánt alapváltozat az akkoriban elég borsos árnak számító1565 dollárba került. Az ár merevlemez nélküli, 83 gombos billentyűzettel felszerelt, televízióra vagy kazettás magnóra csatlakoztatható számítógépet tartalmazott, 40 kB ROM-mal, 256 kB-ig bővíthető 16 kB ("16384 karakteres") memóriával. Az alapkonfigurációt többféleképpen lehetett bővíteni: monokróm vagy színes monitorral, lemezmeghajtóval, mátrixnyomtatóval.

A fejlesztőkben fel sem merült, hogy esetleg történelmet írhatnak, pedig ez történt: előzetes számításaik szerint a gép teljes életciklusa alatt 250 ezer darabot adtak volna el, a valóság azonban rájuk cáfolt. Az IBM 5150-ből már az első két év alatt félmilliónál több darab került értékesítésre. A személyi számítógép alapjaiban formálta át az életünket, munkát, üzletet, oktatást, szabadidős tevékenységeket, kommunikációt. A hétköznapok nélkülözhetetlen részévé vált, amiben elévülhetetlenek az IBM érdemei.