A 30 éves Világháló atyjának figyelmeztetései

Tim-Berners Lee

30 évvel ezelőtt, 1989. március 12-én Tim Berners-Lee, a svájci CERN részecskefizikai kutatóintézet munkatársa beadott egy tervet munkáltatójának: ebben leírta, hogyan kommunikálhatnának egymással a távoli számítógépek. Ebből lett az a World Wide Web, amely ma már olyan számunkra, mint a levegő vagy a vezetékes víz – az információ áramlásának ugyanis ekkora jelentősége van.

A kiváló tudós most az internet veszélyeire figyelmeztet. A portfolio.hu cikkében idézett gondolatai szerint az internet diszfunkcióinak három forrása van:

  • Az internetes szabadság korlátozása, a különböző rosszindulatú tevékenységek és az online zaklatás kérdéskörei folyamatos problémát jelentenek. Berners-Lee szerint új jogszabályokra lenne szükség, amelyek megakadályozzák ezeket, de fenntartják az internet nyitottságát, szabadságát. Ehhez a kormányoknak a jogszabályokat a "digitális kor" nyelvére kellene lefordítaniuk, és biztosítaniuk kell a versenyző, nyílt és innovatív piac megmaradását is.
  • A „perverz ösztönzők” a második okozója az internet torzulásának. Berners-Lee szerint a technológiai nagyvállalatok, mint a Google és a Facebook, reklámozási üzleti modellje klikkvadászatra és téves információk terjesztésére sarkallnak.
  • Az interneten zajló viták hangneme és minősége durva, erőszakos lett.

Az NJSZT nagyon örül, hogy a Világháló úttörője is ráirányítja a figyelmet ezekre a kérdésekre. Mi is mindent elkövetünk, hogy az Internet lehetőségeire, de egyben veszélyeire is felhívjuk a figyelmet. Az IT biztonság oktatása része az ECDL rendszerének – és ingyenes tankönyvvel is segítjük a tudatos, biztonságos internethasználatot:

http://njszt.hu/de/it-biztonsag-kozerthetoen

 

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/kiakadt-az-internet-feltalaloja-harom-sulyos-gondra-figyelmeztet.317129.html