145 éve született Camillo Olivetti

Camillo Olivetti1868. augusztus 13-án, egy északnyugat-olaszországi kisvárosban, a Torinótól 50 kilométerre lévő piemonti Ivreában született Camillo Olivetti, írógépek és számológépek híres tervezője, a róla elnevezett vállalat alapítója. Villamosmérnöki tanulmányait a Torinói Műszaki Egyetem jogelődjének számító Mérnöki Műszaki Főiskolán végezte, és miután lediplomázott a kaliforniai Stanford Egyetemen is dolgozott, illetve hallgatott órákat.

Az első általa tervezett írógépet, az Olivetti 1911-ben a Torinói Világkiállításon mutatták be. Az első számoló- és összeadógép, az MC 4S Summa 1940-ben jelent meg, egy évvel később pedig az MC 4 Multisumma következett. Munkáit az esztétikus kivitelezés, a gondos design jellemezte. Camillo Olivetti 1943. december 4-én, az Ivrea melletti Biellában hunyt el.

Cégét 1908-ban alapította, eleinte írógépeket gyártottak, első tengerentúli lerakatuk 1930-ban nyílt meg. Kezdetben évi ezer, 1929-ban viszont már 13 ezer írógépet gyártottak. Az Olivetti & Co. (www.olivetti.com) vezetői teendőit 1933-tól Camillo fia, a vegyészmérnök-végzettségű Adriano (1901-1960) végezte. Termékeik az ő irányítása alatt lettek világhírűek, váltak világmárkává. A hirdetések és a reklám szerepét hamar felismerte, és a cég üzleti stratégiájának fontos elemévé tette.

A későbbiekben író- és számológépek mellett számítógépeket (például az Elea 900 mainframe-szériát vagy az 1982-es Olivetti M24 PC-t), tableteket és nyomtatókat is készítettek. A ma Olivetti Tecnost néven működő cég 2003 óta a Telecom Italia Csoport része, székhelye az alapítás óta Ivrea.

Az olasz állam kétszer is bélyeget adott ki az Olivetti márka tiszteletére: 1986-ban a négy évvel korábban megjelent személyi számítógépre, 2008-ban pedig a százéves jubileumra emlékeztek.

A new yorki Modern Művészeti Múzeum 1952-ben "Olivetti: Design in Industry" című kiállításával tisztelgett előttük. Több Olivetti-gép jelenleg is a múzeum állandó gyűjteményének része.