105 éve született Jan Rajchman

Jan A. Rajchman

1911. augusztus 10-én, Londonban született Jan A. Rajchman, lengyel villamosmérnök, és ami még fontosabb: számítógépes úttörő. Apja, a bakteriológus Ludwik Rajchman alapította az UNICEF-et, fia születésekor a család Londonban élt, ahol a Királyi Közegészségügyi Intézetben és a King’s College-ban töltött be különféle munkaköröket.

Jan 1935-ben diplomázott Zürichben, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézetben, 1938-ban pedig a „tudomány doktorává” avatták. Addigra már az Egyesült Államokba emigrált, ahol 1936-ban az orosz származású feltaláló és televízió-úttörő Vladimir K. Zworykin (1888-1982) által igazgatott, és a rádiózás, televíziózás, valamint a lemezjátszók történetében fontos szereplő RCA (Radio Corporation of America, www.rca.com) Laboratórium munkatársa lett.

Rajchmanra igen termékeny feltalálóként emlékezik a technológiatörténelem: 107 amerikai szabadalmat jegyzett, köztük az aritmetikai logikai áramköröket is. Ő találta ki a korai számítógépeken széles körben hasznosított első RoM (csak olvasható adatok tárolására alkalmas) memóriát.

A hányatott sorsú Selectron-cső (lényegében egy vákuumcső), a digitális számítógépes memória egyik korai változata szintén Rajchman-fejlesztés. A fejlesztés 1946-ban kezdődött, év végére 200-at terveztek belőle, de kiderült, hogy a gyártás sokkal nehezebb, mint gondolták, és a Neumann János fémjelezte megrendelő, az Institute for Advanced Studies (IAS) az elhúzódó munkálatokat látva, a hasonló Williams csőre váltott. Az RCA soha nem készült el forgalmazható Selectron-csővel…

A „magmemória” – részben – szintén Rajchman nevéhez kapcsolódik (Frederick Viehe és Jay Forrester volt a tőle független másik két feltaláló).

Utána még sokáig az RCA Számítógép Laboratóriumának volt az igazgatója, és miután a cég abbahagyta ezirányú tevékenységét, a Berkeley Egyetemen tanított egy évig, végül magáncégek ipari tanácsadójaként dolgozott.

Számos kitüntetésben részesült, több neves tudományos-technológiai társaság tagságához tartozott. 1974-ben „az elektronikus eszközök fejlesztésében és a számítógépes memóriák területén végzett úttörő munkájáért” megkapta az IEEE Edison érmét.

1989. április 1-én hunyt el.

Forrás: en.wikipedia.org/wiki/Jan_A._Rajchman