Mechanikus számológépek

Odhner-féle számológép

Kiállításunk bejáratánál a mechanikus számológépek kollekcióját mutatjuk be. Történelmi érdekesség, hogy a számológépkezelő munkatársakat hívták "computernek", s mivel e foglalkozást akarta helyettesíteni, gépesíteni John Vincent Atanasoff, ezért elektronikus számológépét a világon elsőként computernek nevezte el.

A mechanikus számológépek első formái az újkorban jelentek meg, a legismertebb korai számológépet Pascal készítette.

A 19. században a Thomas de Colmar-féle arithmométerek terjedtek el.

A 20. század legsikeresebb mechanikus számológépei az Odhner-féle számológépek, amelyeket egészen az 1970-es évek elejéig gyártottak.

Az Odhner arithmométer egy kiemelkedően sikeres mechanikus számológép, melyet egy svéd bevándorló, W. T. Odhner talált fel 1873-ban, Oroszországban. Az ipari gyártása 1890-ben kezdődött meg, az Odhner szentpétervári műhelyében. Annak ellenére, hogy a gép igen népszerű volt, gyártása nem volt zökkenő mentes. A gyárat államosították az 1917-es orosz forradalom idején, majd 1918-ban újra nyitották Felix néven, 1938-ban a gyárat Kurksz-ba költöztették.

1892-től a huszadik század közepéig egymástól független vállalatok a világ legkülönbözőbb pontjain állítottak elő Odhner klónokat, és mivel a 60-as évektől kezdve milliókat gyártottak, egyike lett a legsikeresebb mechanikus számológépeknek, melyet valaha terveztek. A klónokat Odhner típusú gépeknek nevezték, és 1907-től, hogy megkülönböztessék az eredetit a másolatoktól, Original Odhner (Eredeti Odhner) néven gyártották és árulták termékeiket.

Odhner Oroszországban és Baldwin az Egyesült Államokban egyazon ötlet alapján szabadalmaztatták saját találmányukat, mely a fogaskerekek felhasználása volt. Odhner egy Thomas-féle Arithmométer szerelésekor (mely az egyetlen mechanikus számológép volt abban az időben) találta fel sajátját, és döntötte el hogy lecseréli a nehéz és terjedelmes Leibnitz hengert egy könnyebb és kisebb, fogaskerekes lemezre. Ezért is van az, hogy a két gép felhasználói felülete ugyanaz, de teljesen máshogy néz ki.