Apple Macintosh Powerbook 150

Macintosh Powerbook 150 hordozható számítógép

Az 1994. júliusában megjelent Macintosh Powerbook 150 az Apple utolsó gépe volt a 100-as szériából, egyben ez volt a legolcsóbb modell is.

A Motorola 68030-as processzorral szerelt gép 33 MHz-es sebességgel működött, így az elődhöz, a Powerbook 145-höz képest 8 MHz-el gyorsabb volt ez a gép. Az olcsóbb árnak persze megvoltak a hátulütői is. A gépen nincs ADB port (alacsony sebességű eszközök csatlakoztatásához, általában billentyűzet vagy egér), illetve a kijelző is gyengébb minőségű, passzív mátrix típusú. A gépen nincs külső monitor csatlakozó sem, csak a soros nyomtató port található a gépen. Külső gyártó által készített kiegészítővel vált elérhetővé a telefonmodem.

Bár külsőleg a Powerbook 140 formáját örökölte, a belső  tartalom közelebb állt a Powerbook duo 230-hoz. Ez az akkor új alaplap technika tette lehetővé, hogy akár 14 MB-nál is több memória elérhetővé váljon, illetve nagyobb kapacitású és olcsóbb, IDE csatolófelületű merevlemezek is használhatók. A merevlemezek formázásához speciális program kellett a szűk körű kompatibilis eszközök miatt.

Ebben a gépben jelent meg először a lítium-ion akkumulátorral “védett” RAM, mely megőrizte a tartalmat akkumulátor csere idején is. Az addig használt trackball itt jelent meg utolsóként, ez után az Apple touchpad-et épített be gépeibe.

Technikai adatok:

Gyártó: Apple
Típusa hordozható számítógép
Gyártó ország USA
Gyártás éve 1994. július 18. ? 1995. október 14.
Processzor Motorola 68030, 33 MHz
RAM 4 MB, bővíthető 40 MB-ig
ROM 1 MB
Grafikus felbontás, kijelző passzív mátrix, 2 bit szürkeárnyalatos (4 árnyalat/szín), 640×480 képpont maximum felbontás, 9.5 inch átmérő
Billentyűzet, egér mechanikus billentyűzet, trackball
Csatlakozók 1 db soros port, 1db bővítő port (modem számára)
Operációs rendszer System 7.1.1 ? Mac OS 7.6.1
Adattároló IDE csatoló felületű HDD, 120 vagy 250 MB kapacitás, 1.44 MB kapacitású floppy lemez
Akkumulátor típusa NiCad


Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/macintosh-power-book-szamitogepcsalad

Források:
Wikipédia
everymac.com