Apple iMac G3

iMac G3 számítógép

Steve Jobs 1997-ben visszatért az Apple céghez, majd hamarosan kemény kézzel elkezdte rendbe tenni az akkor igen csak gyenge lábakon álló céget. Első lépésként megszüntette azon típusok gyártását, melyek eleve veszteségesek voltak, vagy negatívan befolyásolták egyes termékek pozícióját.

A termékpaletta így az asztali Power Macintosh G3 sorozatra redukálódott, melynek egyik tagja, a Power Macintosh G3 All In One gyakorlatilag hardveresen megelőlegezte az 1998. május 6-án bemutatott és 1998. augusztus 15-től forgalmazott iMac G3 számítógépet.

Az iMac drámaian eltért minden korábbi hagyományos számítógéptől. A felhasznált áttetsző, “Bondi Blue” nevű műanyag és a tojásdad forma egy 14 hüvelykes CRT monitort és a teljes számítógépet egyben tartalmazta. Bár súlya meglehetősen nagy, helyett kapott egy fogantyú, a periféria csatlakozókat a gép jobb oldalán egy ajtó mögé rejtették. A zseniális formaterv Sir Jonathan Ive-nak köszönhető.

Az egyedülálló forma és színválaszték az 1990-es évek pop kultúrájára épít, rengeteg embert fogott meg, és bűvölt el! Az iMac volt az első Apple számítógép, mely kizárólag  USB csatlakozókat tartalmazott alapkivitelben, beleértve a billentyűzet és egér csatlakozókat is. Így elhagyták a korábbi Macintosh specifikus csatlakozókat, mint például az ADB, SCSI és GeoPort soros port.

További radikális lépés volt, hogy elhagyták a 3.5 colos hajlékonylemez-meghajtót, amely jelen volt minden Macintoshban 1984 óta. Az Apple azzal érvelt, hogy az írható CD-k, az internet, és az irodai hálózatok korában a hajlékonylemezek már elavultak. Az Apple eredetileg 33.6 kbit/s sebességű belső modemet tervezett az iMac-be, de a fogyasztói nyomás miatt kénytelen volt, 56.6 kbit/s szabványú eszközöket beépíteni.

A billentyűzet és az egér formáját is természetesen a gép megnyerő külsejéhez igazították. Az új, USB billentyűzet kisebb volt, mint az Apple korábbi billentyűzetei. Az egér maradt görgős, formája után a “hokikorong” becenevet kapta. A különleges forma viszont problémát okozott a nagy tenyerű emberek számára, az Apple viszont továbbra is megtartotta a formát. Végül, egy új “kapszula” formájú optikai egeret vezettek be, az úgynevezett Apple Mouse-t (korábban “Apple Pro Mouse”), mely felváltotta a kerek formájú mechanikus egereket.

Technikai jellemzők:

Gyártó Apple
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország USA
Gyártás éve 1998. augusztus 15. – 2003. március 18.
Processzor PowerPC 750 (G3), 233- 750 MHz
RAM 32 MB – 512 MB
ROM Open Firmware,
Grafikus felbontás, kijelző 14 hüvelyk méretű CRT monitor, Rage IIC videokártya. Standard VRAM: 2 MB, max. 6 MB.
Maximum felbontás: 800 x 600 képpont
Billentyűzet Apple USB keyboard, mechanikus
Csatlakozók 56.6k belső modem, 10/100Base-T Ethernet , 2 db. USB csatlakozó (1.1)
Operációs rendszer MacOS 8.1 – 8.5, MacOSX 10.3.9
Háttértárak 4 GB EIDE HDD, 24X CD-ROM

Források:
Wikipédia
everymac.com