IBM System 360/40

IBM 360/40 számítógép központi egység

Az IBM a 360-as rendszert 1964-ben jelentette be és 1965-től gyártották, szállították a megrendelőiknek. A leggyakoribb gép ezek között a közép kategóriás /40-es típus, amely integrált áramkörökkel felépített.

A gép, akárcsak társai, univerzális az alkalmazás értelmében is, mert használható kereskedelmi, műszaki,  tudományos feladatok megoldására, táv-adatfeldolgozásra sőt folyamatirányítási célokra is. Utasításrendszere, amely kétcímű, tartalmaz szöveges (byte) és fixpontos (16 és 32 bites szavak) utasítások mellett lebegőpontos (64 bites) utasításokat is. További speciális utasítások segítik a multiprogramozást.

Memóriája byte-onként címezhető és 32 KB-128 KB nagyságú lehet. A külső tárolóként használható mágnesszalag és diszkegységeket két ún. szelektor csatorna szolgálja ki, míg a lassúbb perifériákat egy multiplexer csatorna vezérli.

A géphez ASM, RPG, FORTRAN, COBOL és PL/1 nyelvi compilerek tartoztak a lízingdíjba foglalva. Tartozék volt még a kiépítéstől függő operációs rendszer: TOS a diszk nélküli gépekhez, DOS foreground, background particiókkal – , vagy OS MFT  – fix számú memória partícióval – a legnagyobb kiépítésekhez. Az operációs rendszerek a vezérlőpult helyett jobban  oldják meg az alapvető ember-gép kapcsolatokat és egyben megvalósítják a  multiprogramozás különböző formáit is.

Háttértárolói nálunk a kilenccsatornás byte szervezésű mágnesszalagokból és a 7,25 MB kapacitású diszkekből álltak. A rendszerhez tartozott nagyobb kapacitású diszk és tömegtároló lehetőség is. Lassú perifériákként lyukszalag- és lyukkártya olvasót, jelölés- és karakter felismerőt is találhatunk, valamint táv-adatfeldolgozás létesítésére alkalmas vezérlőket, távoli munkavégzés, -adatbevitel, adatátvitel céljából. Később a mai értelemben vett terminál-lehetőségekkel is találkozhatunk (például PL/1 gép, vagy APL terminál).

Magyarországra csak később, 1971-ben került 360/40-es az embargót szigorúan betartó IBM politika miatt. Akkorra már számos más gyártmányú byte-os rendszerű gép, pl.: ICL, Siemens gyártmány működött hazánkban.

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/ibm-360-szamitogep