EMG Hunor elektronikus kalkulátor család

Hunor számológép család

Az 1960-as évek folyamán a magyar elektrotechnikai ipar komoly fejlődésen ment át. Komoly kutatások folytak az analóg méréstechnikai eszközökről digitálisokra való áttérésre.

Ebben az időszakban egyre több és modernebb eszköz vált elérhetővé a kutatók és az amatőrök számára is. Az ezen időszakban létrejött EMG (Elektronikus Mérőkészülékek Gyára, Budapest) jelentősen hozzájárult a modern technika felfedezéséhez és terjesztéséhez.

Világszinten elismert mérőműszereik mellett itt készült el az első, sorozatgyártásba került magyar számológép, a HUNOR 131, Klatsmányi Árpád vezetésével. 13 decimális jegy volt a kapacitása, a négy alapművelet mellett a hatványozást is képes elvégezni a 60-as években.
Az EMG számos innovatív gépet készített még az évek során, mint pl. az EMG-666-ot, amit már programozni is lehetett.

A hetvenes-nyolcvanas évek folyamán a Hunor márkanév szerszámgépvezérlők- és számológépek összefoglaló elnevezése is volt. Kiállításunkon többféle Hunor számológép látható, a különböző asztali változatoktól a zsebszámológépig.

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/emg-hunor-szamologep-csalad