HP 1000

HP 1000 miniszámítógép

A HP 1966-ban dobta piacra az első HP 1000 típusú miniszámítógépét. Nevével ellentétben ezek a számítógépek nagyok voltak a mai értelemben, teljesítmény tekintetében a középvonalban helyezkedtek el.

Akkortájt a miniszámítógépek jól elhatárolódtak saját jellegzetes operációs rendszerükkel és hardware felépítésükkel. A HP számítógépei közül ez a széria volt az első, amely képes volt a valós idejű futásra (RTE OS (Real-Time Executive Operating System)), tehát azonnal reagált a parancsokra. Ezek a gépek általában valamilyen speciális feladatot hajtottak végre laborokban, gyárakban és egyéb helyeken. Feladatuk az volt, hogy szenzorok segítségével gyűjtsenek adatot és feldolgozzák azokat. Megjegyzendő, hogy eredetileg a HP 2100-as széria volt forgalomban és csak az 1970-es években nevezték át őket HP 1000-es szériára. Továbbá érdekesség, hogy volt külön 2100-as típusú HP gép is.

A legelső modell a szériában a 2116A volt, melyet a HP Dymec egysége fejlesztett ki, a DSI beolvasztása után. Noha a gyártásuk az 1990-es évek elején megszűnt, még ma is vannak a piacon működő darabok. Ezek mind “általános célú számítógépek” voltak; rendelkeztek a mai számítógépekre jellemző 4 alapvető komponenssel: egy aritmetikai logikai egységgel (ALU), egy központi vezérlő egységgel, memóriával és egy perifériákat kezelő egységgel (ki- és bemeneti eszközök).


Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/hp-2100-szamitogep