Homelab

Homelab változatok

A HomeLAB gépet két testvér, Lukács József és Endre tervezte. A tervük az volt, hogy olyan számítógépet hoznak létre, amely az átlagember számára is könnyen hozzáférhető.

Így született meg 1981-ben a Homelab 1, egy példányban, majd 1982 tavaszán a HOMELAB II. A Homelab II típusú gépet Aircomp 16 néven gyártotta egy Boscoop-Personal GT nevű kisvállalkozás, a későbbi Homelab változatokat a dombóvári Color Ipari Szövetkezet hozta forgalomba. Mivel azonban ez még mindig drágának bizonyult, így 1983 nyarán megjelent a HOMELAB III.

Tömeggyártására nem maradt pénzük, ezért olyan dokumentumokat és pár alapeszközt adtak ki, amelyekkel otthon is könnyen összeállítható. Homelab számítógépeket nagy számban építették meg otthoni amatőrök is, a Mikroszámítógép Magazinban megjelent kapcsolási rajzok alapján.

A képernyőn egy kép 32 sorból áll, egy sorban 32 vagy 64 betű lehet. Sajnos beépített teljes grafika nincs. A billentyűzet hardverje 8×10-es mátrixot bír el. Ők ebből csak 60 gombot használtak fel. Ebben benne vannak a magyar betűk és két funkciógomb is. Kazettás magnó kapcsolható a géphez, és a beolvasó elektronikája nagy- és kis jelű magnókhoz egyaránt alkalmas. A HOMELAB III-hoz egy beszélő bővítés is készült. Ezt a géphez csatlakoztatva a gép tetszőleges, BASIC-ben beprogramozott vagy beírt magyar szöveget ki tud mondani, sőt még hangsúlyozni is képes a mondatokat. A gép alapszoftvere tulajdonképpen megegyezik a korábbi gép BASIC-ével. Persze eltérések akadnak, hiszen mások a gép lehetőségei, de a kompatibilitás biztosított.

A Homelabból vakok számára is kifejlesztettek beszélő számítógépet (Brailab), amelynek beszédszintetizátorát a KFKI-ban dolgozó házaspár, Arató András és Vaspöri Teréz dolgozta ki.

Technikai jellemzők:

Gyártó Boscoop-Personal GT, Color Ipari Szövetkezet
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország Magyarország
Gyártás éve 1982-1984
Processzor Zilog Z80A, 4 MHz
RAM 16-64 KB
ROM 16 KB
Szöveges felbontás 32 x 32 képpont, 32 x 64 képpont
Hang Beépített hangszóró
Billentyűzet 59 billentyű, qwerty kiosztás. Mechanikus billentyűzet
Csatlakozók Monitor csatlakozó, tv csatlakozó, Z80 busz csatlakozó, magnó csatlakozó, párhuzamos port (egyben nyomtató csatlakozó)
Beépített nyelv Homelab Basic
Adattároló magnókazetta (külső egységgel)


Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/homelab-3-hazi-szamitogep

Források:
homelab.8bit.hu
Lukács József előadása a Homelab hardverekről