GD 71 grafikus kijelző

GD 71 grafikus kijelző

Az MTA SZTAKI tudományos kutató csoportja (Hatvany József vezetésével) tervrajzok, szimulációs feladatok megjelenítésére fejlesztette ki ezt a grafikus megjelenítőt, a GD 71-et 1971-ben, aminek az alapja egy CDC gyártmányú katódsugárcsöves képernyő volt.

Ez a megjelenítő az egyik első tagja volt a számítógépes tervezés (Computer Aided Design – CAD) nagy számítógépekhez csatlakoztatható termináljainak Magyarországon.

Gyakran a teljesen magyar fejlesztésű KFKI TPA70 számítógép volt a vezérlő egysége. Ez az eszköz tehát mai szavakkal élve a monitor szerepét töltötte be. A kijelző állomás saját beviteli perifériái: billentyűzet, trackball, valamint fényceruzát is csatlakoztathattunk hozzá, mely utóbbi segítségével a képernyőre lehetett rajzolni. Ezenkívül a mai monitorokhoz hasonlóan lehetett állítani egy-két paramétert a kijelzőn (pl.: kép intenzitása).

A kijelző nem csupán alfanumerikus karaktereket tudott megjeleníteni, hanem akár vektorgrafikákat is. Érdemes elgondolkodnunk a készülék méretein is: ötvenöt centiméter átmérőjű, teljesen kerek képernyője a tudományos-fantasztikus filmek hangulatát idézi. A guruló alvázra szerelt, sötétszürke és világos zöld lemezburkolatú GD-71 méretadatai körülbelül 125 * 140 * 100 cm, tömege 150 kg.

Ez a grafikus állomás nemzetközi szinten is elismert minőséget képviselt. A Control Data az amerikai piacon forgalmazható színvonalú termékként fogadta el. A komolyabb grafikus kijelzők hajnalán készült ez az eszköz, úttörő volt a maga korában. Az pedig, hogy számítógéppel támogatott tervezésekre is használták, szintén figyelemre méltó.

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/gd71-grafikus-megjelenito