Exidy Sorcerer

Exidy Sorcerer számítógép

Az egyesült államokbeli Exidy a Sorcerer 1978-as megjelenése előtt az otthoni és játéktermi videojátékok gyártásában szerzett hírnevet magának. A gép fejlettebb volt, mint az akkor sikeres TRS-80 és Commodore PET gépek, de pl. a marketing hiánya miatt viszonylag ismeretlen maradt. Ugyanakkor még Európában, Hollandiában is használták iskolaszámítógépként, műszaki profilú iskolákban. A gép Magyarországon ugyanakkor abszolút ritkaságnak, kuriózumnak számít - gyűjteményünk egyik érdekessége.

Paul Terrel a Byte Shop nevű üzletlánc eladása után új piacokat keresett, és meggyőzte az Exidy alapítókat arról, hogy egy olcsó és jó teljesítményű géppel kellene belépniük a piacra. Abban az időben, a Commodore PET és a TRS-80 könnyen üzembe helyezhető és használható gépek voltak, de grafika terén gyengék voltak és speciális számítógép-monitort igényeltek, mely megnövelte az árat. Az Apple II grafikája ugyan színes volt, de a felhasználónak kellett a gépet összeépítenie. Olyan gépről álmodott, mely kombinálja az előnyöket.

Az eredmény egy 2.106 MHz-es Zilog Z80 processzoros, 4-48 kilobyte memóriájú gép lett, mely egyenrangúvá vált a TRS-80-nal. Ebben a változatban a gépre a programokat “ROM-PAC” cartridgekről vagy kazettáról lehetett betölteni, így ez volt a legolcsóbb változat. A további bővítésekhez az S-100 nevű külső bővítő házhoz kellett csatlakoztatni a gépet, amely lehetővé tette bővítő kártyák behelyezését, valamint így elérhetővé vált a floppylemez meghajtó is.

A Sorcerer a Z80 processzornak és a kiegészítő elemeknek köszönhetően CP/M kompatibilis volt. Egyik újdonsága volt, hogy a billentyűzet, amely igen jó minőségű volt, tartalmazta a “Graphics” gombot, mely egyedi karakterkészlet elérését tette lehetővé. A  4 kB-os ROM csak egy monitor programot tartalmazott, mely közvetlen gépi kódú programozást tett lehetővé, illetve a programok kazettáról való betöltését.

A grafikus felbontás nagyon jónak tűnik, 512 × 240 képpont, amikor a korszak legtöbb gépén a támogatott maximum 320 × 200 képpont volt.  Más gépeknél ennek az alacsonyabb felbontás választásának az oka az volt, hogy a processzor jelentős időt vesztegetett volna el nagyobb felbontás alkalmazásakor, így a teljesítményt jelentősen visszafogta volna.

A Sorcerer fejlesztésekor egy teljesen másik módszert választottak, ez volt a definiálható karakter grafika. Az elérhető 256 karakter alsó fele fix volt, ez tartalmazta a szokásos ASCII karakterkészletet és a ROM-ban helyezkedett el. A felső fele a RAM-ba került és alapesetben egy előre definiált karakterkészletet tartalmazott, de szabadon felülírható volt. Valójában a gép 64 × 30 karakteres felbontású módban működött (egy karakter 8 × 8 képpont), így a hardver elég gyors lehetett. Igaz, ez a megoldás is tartalmazott korlátokat, kevésbé volt rugalmas, mint az “igazi” képpont alapú grafika. Ezen túlmenően, a nagy felbontást az átlagos színes TV-k nem tudták megjeleníteni.

A korlátozások ellenére a grafika minősége egyébként kiváló. Megfelelő trükkökkel a programozók képesek voltak egyenletes mozgást megjeleníteni a képernyőn, függetlenül a karakter-cella határoktól. Egy meglepő korlátozás, hogy nincs hangkimenet.

A cartridgen elérhető Basic programozási nyelvet a Microsoft-tól licencelték. Szintén cartridge-en jelent meg a szövegszerkesztéshez készült Word Processor PAC.

Technikai adatok:

Gyártó: Sorcerer
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország USA
Gyártás éve 1978-1982
Processzor Z80A, 2.106 MHz
RAM 4, később 16 KB (bővíthető 48 KB-ig)
VRAM 2 KB
ROM 4 KB (cartridge ROM 4-16 KB)
Szöveges felbontás 64 x 32 karakter, monokróm. 128 db szabadon definiálható grafikus karakter
Hang nincs, csak külső bővítéssel, mely a paralell port 1. és 4. lábára csatlakoztatható
Billentyűzet mechanikus, 79 billentyű, numerikus billentyűzettel
Csatlakozók Külső bővítő csatlakozó (S100), párhuzamos port csatlakozó, video kimenet, soros port csatlakozó, magnó csatlakoz
Programozási nyelv BASIC, külső ROM cartridge
Adattároló magnókazetta, floppy lemez (külső meghajtóval)

Források:
Wikipédia
https://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=214&st=1