Zsebszámítógépek

A zsebszámítógép az 1980-as évek felhasználói programozható számológép méretű számítógépe volt, amely kevesebb képernyősorral és soronként gyakran kevesebb karakterrel rendelkezett, mint az 1989-től bevezetett zsebméretű számítógépeknél.  A gyártók közé tartozott a Casio , a Hewlett- Packard , Sharp , Tandy/Radio Shack (a Casio és Sharp modelleket saját TRS vonalon árusítja) és még sok más. Az utolsó Sharp zsebszámítógép, a PC-G850V (2001) C, BASIC és Assembler nyelven programozható. A zsebszámítógépek fontos jellemzője volt, hogy minden programozási nyelv elérhető volt magán a készüléken, és nem kellett letölteni egy másik eszközről vagy egy nagyobb számítógépről. A programozási nyelv általában BASIC volt. A PDA az angol personal digital assistant rövidítése, magyarul személyes digitális asszisztens, – másként kéziszámítógép vagy zsebszámítógép – egy kisméretű mobil eszköz, zsebben hordozható számítógép, adatgyűjtésre, adatok tárolására és egyszerűbb feldolgozására szolgál. Személyi változatai az egykori MEKA – a manager kalkulátorok. Manapság szinte teljesen kiváltotta a személyes használatú okostelefon. Különböző adatgyűjtő és más célorientált alkalmazásokban még ma is használatos technika.

Zsebszámítógépek

A sokféle PDA-n általában megtalálhatóak a személyes előjegyzési naptár, címjegyzék, számológép, óra, jegyzettömb, internetböngésző alkalmazások és játékok is. Az újabb modellek színes képernyővel, audió-videó lejátszóval, hálózati és/vagy telefonos kapcsolattal is rendelkeznek, így webböngészőként, médialejátszóként vagy akár telefonként is használhatók. A legtöbb modern PDA Wi-Fi kapcsolattal csatlakozik a belső vagy külső hálózatokhoz, internethez. A gépek többsége érintőképernyőt használ, azaz átalakultak táblagépekké. A 'PDA' kifejezés először 1992. január 7-én hangzott el a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n; John Sculley, az Apple akkori vezérigazgatója a show-n elhangzott megnyitóbeszédében bejelentette a Newton platformot. Még ugyanebben az évben elkezdődött egy Newton-alapú eszköz fejlesztése, ennek eredményeképpen végül elkészült az Apple MessagePad, ami 1993 augusztusában került a piacra.[1] Az Apple MessagePad elsősége vitatható, ugyanis az EO Personal Communicator már 1993 áprilisában megjelent.

1996 márciusában jelentkezett a Palm Inc. az első valóban sikeres kéziszámítógép-modelljével, a Palm Pilot 1000 modellel. Ugyanebben az évben a Nokia bemutatta az első PDA-képességekkel bíró mobiltelefonját, a Nokia 9000 Communicator modellt, ami később a világon a legtöbb példányban eladott PDA-vá nőtte ki magát és elindította a smartphone / okostelefon termékvonalat. Manapság a PDA-k túlnyomó többsége okostelefon: évente 150 millió eladott smartphone mellett 3 millió 'közönséges' PDA-t adnak el. Tipikus okostelefonok pl. RIM BlackBerry, az Apple iPhone, a Nokia N széria és a HTC.

Forrás: