IBM-kompatibilis magyar személyi számítógépek

Egy kései Proper (16CA) kiállításunkban.

1981. augusztus 12-én jelent meg az első IBM PC (Personal Computer), az 5150-es modell. E típus előtt is léteztek személyi számítógépek, de az IBM belépése a személyi számítógépek piacára jelentősen átrendezte az erőviszonyokat.

A patinás cég az Intellel és a Microsofttal kooperált: az Intel cég biztosította az IBM PC mikroprocesszorát (Intel 8088, Intel 8086, majd ezek utódjai), a Microsoft (Microcomputer Software) pedig az operációs rendszert dolgozta ki (MS-DOS). E három cég együttműködése döntő hatással volt a személyi számítógépek történetére.

Az IBM PC az üzleti kategóriájú személyi számítógépek (professzionális személyi számítógépek, PPC) szegmensében lett iránymutató rendszer, mely lassan kiszorította a főleg CP/M operációs rendszer alatt működő konkurenseket. Később az IBM 5150-es modellt további fejlesztések követték: a hordozható számítógépek (Portable PC) és a házi számítógépek világában is megjelent IBM gyártmány (utóbbira példa a PC Jr).

A PC 5160-as modellje (IBM PC/XT) floppylemezes és merevlemezes tárolásra egyaránt alkalmas volt.

Az IBM PC-t két tulajdonsága tette etalonná a személyi számítógépek világában:

- moduláris felépítése, mely révén a gép kártyákkal bővíthető

- nyílt architektúrája, pontos leírásokkal a technikai jellemzőkről és komponensekről. Ennek köszönhetően más IT-cégek is gyárthattak szoftvereket és perifériákat, majd komplett konfigurációkat is.

Magyarországon elsőként a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) készített IBM-kompatibilis személyi számítógépet, ez volt a Proper-16. Első változata teljesen saját tervezésű volt, az IBM PC visszafejtésével, a hazai alkatrész-lehetőségek felmérésével készült. Az SZKI leányvállalata, a Sci-L által forgalmazott későbbi Proper-16 változatok már "PC-klónok" voltak.

Más cégeknél is jellemzően a távolkeleti és egyéb, tőkés gyártóktól beszerezhető alkatrészek összeszerelése és "felülmatricázása" volt jellemző. Ismertebb hazai márkák például a Videoton, a Műszertechnika és a Controll.

Videoton VT-110
Controll XT

Források:

Képes Gábor - Álló Géza: A jövő múltja, NJSZT, 2012., p172-175.

Képes Gábor (szerk.): DOStalgia - 30 éves a PC, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest, 2011.