Honeywell 2200

Honeywell 2200 számítógép, részlet

A Honeywell 200-as sorozatot (tervezője William L. Gordon) az IBM 1401-es számítógép versenytársaként – kinézetben és tudásban is nagyon hasonlít rá – vezették be a piacra az 1960-as években. A Honeywell gépei kétszer-háromszor nagyobb sebességgel bírtak, mint az IBM gép, ezért hamarosan piacvezető számítógéppé nőtte ki magát.

A sorozat legnagyobb számítógépének tárkapacitása félmillió karakter. A szó – az IBM 1401–hez hasonlóan – itt is egy karakter. Problémát jelentett azonban ennek a hatalmas tárnak a címzése anélkül, hogy az túl sok karaktert vett volna igénybe. Ezt a Honeywell 200-as sorozat relatív címzési módszerrel oldotta meg. A relatív címzés automatikus, de természetesen a program és a szoftver ellenőrzése alatt áll.

Félmillió karakter címzését a Honeywell 200-as sorozatban a legkevesebb bitet igénylő módszerrel, közönséges bináris címzés alkalmazásával oldották meg. A címzési mód lehetett négykarakteres, háromkarakteres és kétkarakteres. A kétkarakteres cím tizenkét bitnyi, a háromkarakteres cím tizenöt bitnyi, a négykarakteres cím huszonnégy bitnyi címinformációt jelent.


Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/honeywell-200-szamitogepcsalad

Források:
Wikipédia
Ivan Flores: Korszerű számítógépek rendszer technikája. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1973.