EMG 777

EMG 777 programozható grafikus kalkulátor
EMG 777 programozható grafikus kalkulátor

Az 1970-es évek közepére az EMG gyár vezető fejlesztői a sikeres EMG 666 helyére egy új eszközt szerettek volna tervezni. A munka két szálon indult el, ennek eredménye lett az EMG 666B, amely az előd típus korszerűsített változata. Ettől nagyobb előrelépés volt az EMG 777, mely megnevezése ellenére (programozható grafikus számológép) valódi, több processzoros számítógép lett. Sajnos a párhuzamos tervezés rányomta bélyegét az eredményre is, hiszen a két csoport néha egymás munkáját korlátozta.

Az 1977-től 1983-ig fejlesztett gép végül igen komoly teljesítményű eszköz lett. Tervezése és gyártása során nem volt szempont a nagy szériás gyártás, és a más gépekkel való kompatibilitás sem. (Ez utóbbi ma már meglepő, de a tervezés kezdetén még nem is merült fel ilyen elgondolás!)

A fejlesztés alapja a Tektronix 4051 volt, melytől azért jelentősen eltértek. Többek között ilyen különbség a COCOM listás tárolóképcső más alkatrésszel való helyettesítése. A nyolc áramköri lapon elhelyezkedő számítógép fő processzora az AMD am2900 volt, a perifériák vezérlését 3 db Intel 8085-ös processzor végezte. A kortársakhoz képest nagy fejlesztés volt, hogy a többprocesszoros működést a rendszer általában elrejtette a felhasználó elöl, így neki nem kellett a processzorok közötti feladatmegosztásból adódó problémákkal foglalkoznia, a rendszer azonban lehetőséget adott a feladatkiosztás felülbírálására. Nem volt általános az összesen 288 KB memória, melyből a felhasználó 128 KB-ot használhatott. Ezen felül a periféria processzorok 16-24 KB önálló memóriával is rendelkeztek.

A beépített CRT monitor és a háttértárként alkalmazott 8"-os floppymeghajtó magyar gyártmány volt. A tervezés során fontos szempont volt, hogy egy olyan készülék jöjjön létre, amely többek között egyszerűen kezelhető, olcsó, megbízható, korszerű, magas szintű nyelven programozható (BASIC), nem igényel különösebb szaktudást. Sajnos ez több szempontból sem valósult meg, a gyár dolgozóinak leírása alapján tudjuk, hogy az összeszerelés minősége gyakran nem volt elégséges, a robusztus ház a rengeteg távtartó, rögzítősín és csavar ellenére sem adott kellő mechanikai biztonságot a paneleknek.Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/emg-777-programozhato-szamologep

Források:
www.emg.hu
www.pontosido.tag.hu
www.itkommando.hu
Wikipédia

Gyártó

Elektronikus Mérőkészülékek Gyára (EMG)

Típusa

programozható grafikus kalkulátor

Gyártó ország

Magyarország

Gyártás éve

1983 - 1987

Processzorok

AMD am2900, Intel 8085 (3 db)

RAM

288 KB (128 KB a felhasználó számára)

Kijelző

Beépített, monokróm

Szöveges felbontás

 25*64 karakter

Grafikus felbontás

 

Billentyűzet

QWERTY kiosztás, mechanikus.,urzormozgató billentyűkkel

Csatlakozók, perifériák

Robotron 1154 nyomtató, EMG 666 periféria csatoló, IEC-625 csatoló

Beépített nyelv

BASIC