Daro Soemtron 415 lyukkártya lyukasztó gép

Daro Soemtron 415 lyukkártya lyukasztó gép

A lyukkártyagépek feladata, hogy a kártyára lyukasztott adatokat rendszerezzék, azokkal számításokat végezzenek és végül a kártya adatait, illetve a számítás eredményeit kiírják. Ehhez szükség van lyukasztó-, rendező- és táblázógépekre. A Daro Soemtron 415-ös lyukasztógép a kártya lyukasztását végezte. A gép alsó részében egy elektromágnes volt elhelyezve, ami fölött a lyukasztókések foglaltak helyet, a mágnes és a kések közé kerültek a lyukkártyák. A lyukasztókések rögzítettek voltak, amelyeket egy billentyűszerkezet szabadított fel a leütésnek megfelelően. A billentyűzet által felszabadított lyukasztókést az elektromágnes magához rántotta, ezáltal a kések és a mágnes között levő kártya kilyukadt.

A Daro Soemtron 415-ös motoros lyukasztógép volt, így a kártyákat nem kellett kézzel behelyezni a megfelelő helyre, azokat a gép automatikusan behúzta, majd lyukasztás után lerakta.

1967-1982 között 44.014 darabot gyártottak le Sömmerdában a VEB Büromaschinenwerk-ben. Egyszerre 500 darab lyukkártya feldolgozására volt képes, maximális 20 oszlop/s sebességgel.


Források:
robotrontechnik.de
Dr. Schuszter Ede – Ugrai László – Brecska Emil: Adatfeldolgozási rendszerek szervezése. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1975.