Apricot Portable

Apricot Portable hordozható személyi számítógép

Az Egyesült Királyságban működött Apricot cég 1984 végén jelent meg első hordozható IBM PC/XT kompatibilis gépével, az Apricot Portable-lel. Megelőzve kortársait (Compaq Portable, Commodore SX-64), melyek képcsöves megjelenítővel rendelkeztek, ez a gép LCD kijelzővel rendelkezett, amely a szabvány 80 oszlop x 25 sor megjelenítésre volt alkalmas. Ettől még fontosabb extra volt a gép beépített beszédfelismerő rendszere!

A különlegességek sora itt nem fejeződik be, ugyanis a billentyűzet vezeték nélkül, infravörös kapcsolattal csatlakoztatható a számítógéphez (1984!). Külön vásárolható volt hozzá trackball is, melyet a billentyűzethez hasonló módon lehetett a számítógéphez csatlakoztatni. Így természetesen mindkét eszköz külön áramellátást igényelt. Habár előremutató volt ez a megoldás, problémát okozhatott, ha bármilyen fizikai akadály került a számítógép és a billentyűzet közé, mert ilyen esetben a kommunikácó megszakadt. (Ellentétben a manapság használatos Bluetooth technikával, mely nem igényli az eszközök közötti közvetlen "rálátást", az infravörös adatátviteli technika "szemtől-szemben" kapcsolatot igényel, ugyanúgy, mint a tv és a távirányító.) Az Apricot a technológiai "különlegesség" mellett azért is választotta ezt a megoldást, mert szerintük olcsóbb volt, mint a hagyományos vezetékes csatlakoztatás.

Az LCD kijelzőt a japán Hitachi cég készítette, de az Apricot mérnökei nem voltak megelégedve vele. Az eredeti vezérlő chip nagyon lassú volt (pl. kontraszt állítása során), így úgy döndöttek, hogy saját változatot terveznek, mely jelentősen gyorsabb. A beépített 3.5" floppy meghajtó is előremutató volt a maga idejében, a 720 KB kapacitású eszköz nem volt még olyan széles körben elterjedve, mint az 5.25" méretű. A számítógéphez háttértárkén az Apricot 10 MB kapacitású, Rodime (Skócia) merevlemezt kínált még.

A beszédfelismerő rendszer 4096 szó eltárolására volt képes, a memóriában egyidejűleg 64 szót tudott tárolni. Lehetőség volt a rendszer szavainak bővítésére, új nyelv felvételére. A rendszer egy idő után a különlegesen ejtett szavakat is felismerte, megfelelő "tanulás" után.
Az MS-DOS 2.11 mellett a Concurrent CP/M és a CP/M 86 változatát is lehetett használni operációs rendszerként. Alapkínálatként kitűnő programcsomag is járt a géphez, melyek szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és személyes naptárt tartalmazott. Mindezekhez ingyen járt egy interaktív oktatólemez, mely bemutatta a gép képességeit és használatuk módját.

Gyártó

Apricot

Típusa

Hordozható személyi számítógép

Gyártó ország

Egyesült Királyság

Megjelenés éve

1984

Processzor

Intel 8086, 5 MHz

RAM

256 KB (bővíthető 1024 KB-ig)

VRAM

128 KB

ROM

32 KB

Szöveges felbontás

80 oszlop x 25 sor

Grafikus felbontás

LCD képernyőn: 640 x 200 képpont, monokróm

külső monitoron: 640 x 256 képpont, 8 szín használható egyszerre a 16 színű palettából

Billentyűzet

Infravörös csatlakoztatású, mechanikus billentyűzet, 92 billentyű, 10 funkció billentyű, numerikus billentyűzet

Beépített háttértár

kétoldalas, 3.5” méretű, 720 KB kapacitású floppymeghajtó

Csatlakozók

Centronics párhuzamos, RS232 soros, RGB monitor kimenet, Apricot kompatibilis bővítő csatlakozó

Operációs rendszerek

MS-DOS 2.11, Concurrent CP/M V3, CP/M 86


Források:
Wikipédia
https://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=492&st=1