Enterprise 128

Enterprise 128 számítógép

Magyarországon igen elterjedt házi számítógép, amelynek a 80-as évek végén és a 90-es évek elején komoly rajongótábora alakult ki hazánkban. A világ nyugati felén kevésbé számított sikeres konstrukciónak. Magyarországon számos profi és amatőr játékfejlesztés, periodikák, klubok tették ismertté.

Az Enterprise a “közel korlátlan lehetőségek gépe”, a más gépeknél megszokott táblázatok nem tudják leírni a lényeges jellemzőket. A memóriát valahogy így lehetne jellemezni: a teljes megcímezhető memóriaterület 4MB, ebből az utolsó 64 KB-os területen helyezkedik el az alaplapi memória, ami egyben a videómemória is. Az első 64 KB az alaplapi ROM, a második 64 KB pedig a cartridge számára van lefoglalva. Alapkiépítésben az alaplapon egy 32 KB-os ROM található, a cartridge-ben pedig 16 KB vagy 32 KB attól függően, hogy angol vagy német-e a gép. A 128-as gépek ezenkívül tartalmaznak még egy belső 64 KB-os RAM bővítőpanelt is. A fennmaradó címtartomány bővítőkártyákkal szabadon felhasználható, akár ROM, akár RAM bővítés céljára.

A grafikus chipben (Nick-chip) az a nagyszerű, hogy semmi nincs fixen meghatározva: a kép tetszőlegesen beállítható: amit meg kívánunk jeleníteni, kitöltheti akár az egész képernyőt is. Lehetőség van továbbá soronkénti üzemmódváltásra is. Az Enterprise alapból (külön programozás nélkül) is többféle grafikus módot kezel: 2, 4, 16 valamint 256 színt megjelenítő grafikus mód létezik, a 2-es módban a legnagyobb a felbontás, a 256-osban pedig a legkisebb.

Szöveges képernyőn alapbeállításban 40 karakter fér el egy sorban, de 80 karakteres képernyő is azonnal megnyitható. Programozással basic-ből is lehet 42 (84) széles és 27 karakter magas lapot megjeleníteni, gépi kódú programozással (saját LPT-vel) ennél több is beállítható. Az sincs előírva, hogy a karakternek 9 pixel sor magasnak kell lennie, lehet például 8 is, mint a Spectrumon.

A csatlakozók csak az alaplap szélén hagyott vezető sávok. Ezeket a megoldásokat a gép árának alacsonyan tartása miatt választották, ez azonban kényelmetlenné tette a felhasználó számára, hogy például botkormány mellé külön botkormány-illesztőt (átalakítót) is be kellett szerezni.

A gép jobb oldalához bővítőkártyákat (pl. órakártya, lemezmeghajtó, Spectrum emulátor) lehet csatlakoztatni, bal oldalon pedig a basic-et tartalmazó ún. cartridge csatlakozhatott. (Ez utóbbi angol vagy német nyelvű volt és vásárláskor a géphez járt. Ebbe további programokat, rendszerbővítőket lehet égetni.)

Bekapcsoláskor a cartridge-ben lévő program indul el, ami alapesetben a BASIC. Ha nem csatlakoztatunk a géphez cartridge-et, akkor a beépített szövegszerkesztőt (WP) használhatjuk, ami egyébként a BASIC-et használva is meghívható a :WP paranccsal.

Technikai jellemzők:

Gyártó Enterprise Computer
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország Egyesült Királyság
Gyártás éve 1985
Processzor Zilog Z80A, 4 MHz
RAM 128 KB, bővíthető 3900 KB-ig
ROM 48 KB (angol változat), 64 KB (német változat)
Szöveges felbontás 38 x 24 karakter, 78 x 24 karakter
Grafikus felbontás 8 grafikus mód, max. 672 x 512 képpont
Megjeleníthető színek száma 256
Hang 3 csatorna + 1 csatorna fehérzaj generátor, 8 oktáv
Billentyűzet 69 billentyű, fólia érintkezős, funkcióbillentyűkkel, beépített joystickkel
Csatlakozók Monitor csatlakozó, bővítőkártya csatlakozó, magnó csatlakozó, joystick csatlakozó (2 db), cartridge csatlakozó, RS432 (Serial/Net), tv csatlakozó, nyomtató csatlakozó
Beépített nyelv IS-Basic (külső ROM cartridge)
Adattároló magnókazetta (külső egységgel)


Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/enterprise-128-hazi-szamitogep

Források:
ep128.hu
wiki.enterpriseforever.com
Wikipédia