Commodore VIC 20

Commodore VIC-20 számítógép

A Commodore PET számítógép alapján tervezett házi számítógép, a Commodore VIC 20 – a brit Sinclair ZX80 és ZX81 típusokkal együtt – nagy szerepet játszott a házi számítógép (home computer), mint kategória megjelenésében; az olcsó személyi számítógépek elterjedésében az otthonokban, s így a 80-as évek elején bekövetkezett, elsősorban a ZX 81 típushoz kötött ún. árrobbanásban. (Ára 300 dollár körül volt.)

A VIC 20 számítógép milliós sorozatot ért el, s egészen a 80-as évek közepéig meghatározó számítógép platform volt. A 80-as évek közepén számottevő mértékben jelent meg Magyarországon is, elsősorban ausztriai és nyugat-németországi kiárusításokból, leértékelésekből.

A strapabíró, nyomógombos billentyűzettel egybeépített központi egységhez háttértárolóként speciális Commodore gyártású magnó csatlakoztatható. A gép kijelzője videomonitor vagy TV modulátor beiktatásával  televíziós vevőkészülék.

A Commodore VIC 20 a BASIC programozási nyelvet a ROM-ba égetve tartalmazta. A számítógéphez floppy drive, modem, printer, plotter, botkormány (joystick), RAM bővítő és egyéb perifériák csatlakoztathatóak.

A VIC 20 típushoz bőséges szoftver kínálat állt rendelkezésre. A programok elsősorban magnókazettán jelentek meg, de számos program, különösen a játékok cartridgen is megjelentek. A cartridge előnye, hogy a betöltésre nem kell várakozni.

A Commodore VIC 20 típust feltűnő reklámkampánnyal vezették be a piacra. A cég reklámarca az ismert filmszínész, William Shatner volt. A reklámok elsősorban a videójáték-konzolok (Atari 2600) közönségét célozták meg, hangsúlyozva, hogy a konzolokhoz hasonló áron egy teljes értékű, programozható számítógéphez juthatnak, melyen a színes grafikájú játékok szintén elérhetőek.

A VIC 20-at német nyelvterületen VC 20 (VolksComputer, azaz Népszámítógép) néven forgalmazták, ezzel a néprádiók és népautók hagyományát folytatva. Japánban VIC 1001 néven lett bevezetve.

A tanulásra és játékra kiválóan alkalmas, megbízható VIC 20 számítógép utódja a Commodore 64 típus lett, mely egy évtizeden keresztül a háziszámítógép-piac meghatározó típusa volt az egész világon.

Gyártó Commodore
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország USA
Gyártás éve 1981-1985
Processzor MOS 6502A, 1.0227 MHz
RAM 5 KB, 32 KB-ig bővíthető
ROM 16 KB
Szöveges felbontás 23 x 22 karakter
Grafikus felbontás 184 x 176 képpont
Megjeleníthető színek száma 16
Hang 3 csatorna, 3 oktáv
Billentyűzet 66 billentyű, mechanikus, 4 db funkcióbillentyűvel, kurzormozgató billentyűkkel
Csatlakozók magnó, cartridge, joystick csatlakozó, user port, monitor csatlakozó, soros port
Beépített nyelv Commodore Basic V2.0
Adattároló magnókazetta, floppylemez (külső egységekkel)


Forrás:
http://www.retrocomputer.tux.hu/index.php/lexikon/702-a-commodore-ceg-toertenete
Wikipédia